A repülőgyártók kérésére két héttel elhalasztják az 5G indítását az Egyesült Államokban

január 4., kedd 7:51
1

A két legnagyobb amerikai telekommunikációs vállalat végül eleget tesz a kormány kérésének, és elhalasztják a kereskedelmi 5G-hálózatok élesítését az Egyesült Államokban,írja a BBC. A közlekedési miniszter, Pete Buttigieg és a légiközlekedésért felelős szerv, az FAA kérte ezt tőlük korábban, repülésbiztonsági okokra hivatkozva.

Korábban repülőgépgyártók jelezték, hogy az 5G-hálózatok által használni tervezett egyik frekvenciasáv bekavarhat a repülőgépek érzékeny műszereinek működésébe. A két telekomcég, az AT&T és Verizon elsőnek visszautasította a halasztási kérelmet, és még vasárnap is azt tervezték, hogy a héten élesedik a hálózat, de végül belementek a csúszásba. Emellett azt ígérték, hogy fél éven át technikai segítséget nyújtanak az amerikai reptereknek, hasonló rendszert kialakítva, mint amilyen Franciaországban működik.

Múlt hónapban a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az Airbus és a Boeing vezérigazgatója fordult közös levélben Buttigieghez, a kormány segítségét kérve. Egy 2019-es, a légitársaságokat összefogó érdekszövetség által készíttetett kutatást idéztek, mely szerint ha az 5G már abban az évben működött volna, összesen 345 ezer utasszállító és 5400 teherszállító járatot sújtott volna késés, elterelés vagy törlés.

A két telekommunikációs cég végül hétfőn közölte, hogy belementek a két hetes halasztásba, amire a miniszter kérte őket, ugyanakkor biztosak benne, hogy a repülésbiztonság és az 5G megfér egymás mellett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt