A repülőgyártók kérésére két héttel elhalasztják az 5G indítását az Egyesült Államokban

TECH
2022 január 04., 07:51
comments 1

A két legnagyobb amerikai telekommunikációs vállalat végül eleget tesz a kormány kérésének, és elhalasztják a kereskedelmi 5G-hálózatok élesítését az Egyesült Államokban,írja a BBC. A közlekedési miniszter, Pete Buttigieg és a légiközlekedésért felelős szerv, az FAA kérte ezt tőlük korábban, repülésbiztonsági okokra hivatkozva.

Korábban repülőgépgyártók jelezték, hogy az 5G-hálózatok által használni tervezett egyik frekvenciasáv bekavarhat a repülőgépek érzékeny műszereinek működésébe. A két telekomcég, az AT&T és Verizon elsőnek visszautasította a halasztási kérelmet, és még vasárnap is azt tervezték, hogy a héten élesedik a hálózat, de végül belementek a csúszásba. Emellett azt ígérték, hogy fél éven át technikai segítséget nyújtanak az amerikai reptereknek, hasonló rendszert kialakítva, mint amilyen Franciaországban működik.

Múlt hónapban a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az Airbus és a Boeing vezérigazgatója fordult közös levélben Buttigieghez, a kormány segítségét kérve. Egy 2019-es, a légitársaságokat összefogó érdekszövetség által készíttetett kutatást idéztek, mely szerint ha az 5G már abban az évben működött volna, összesen 345 ezer utasszállító és 5400 teherszállító járatot sújtott volna késés, elterelés vagy törlés.

A két telekommunikációs cég végül hétfőn közölte, hogy belementek a két hetes halasztásba, amire a miniszter kérte őket, ugyanakkor biztosak benne, hogy a repülésbiztonság és az 5G megfér egymás mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.