Egy napon belül 20 százalékkal nőtt az európai gázár

energia
január 4., 14:29
comments 3

A hétfői záróértékéhez képest kb. 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kora délután, miután már 15. napja fordított irányba, nyugatról kelet felé tart a gáz továbbítása a Jamal-Európa gázvezetéken.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, februári határidős jegyzésében 94,5 eurón jegyeztek 1 megawattórát 14:30 órakor. Ez 17,5 százalékos emelkedés hétfőhöz képest, de kedden napközben ennél magasabban, 98 dollár körül is állt a gáz ára.

photo_camera Illusztráció: Stringer/Sputnik

Az Oroszországból – Fehéroroszországon és Lengyelországon át – Németországig tartó közel 2000 km hosszú Jamal-Európa gázvezetéken december 21-én állt le kelet felől a gáztovábbítás, majd ellentétes irányba indult el a gáz, Németország felől Lengyelországba, és ezzel már 15. napja áramlik a földgáz nyugatról keletre.

A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

A gázvezeték évi kapacitása 32,9 milliárd m3. Kedden Németország felől óránként 954 ezer m3 földgáz áramlik Lengyelországba, ami csaknem 70 százalékkal több a hétfői mintegy 560 ezer m3-nél.

November végén írtunk arról, hogy a gázáremelkedés miatt összeomolhat a távhőpiac. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt