Öt nagyhatalom közösen megfogadta, hogy elkerülik az atomháborút

külföld
2022 január 04., 06:17
comments 2

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország hétfőn egy ritka, közös nyilatkozatban megegyezett arról, hogy „nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”. A szöveg Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov 1985-ös genfi csúcstalálkozóján tett közös nyilatkozatára emlékeztet. Az a céljuk ezzel, hogy csökkentsék egy ilyen konfliktus kitörésének kockázatát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban, 2021. szeptember 21-én.
photo_camera Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban, 2021. szeptember 21-én. Fotó: XIE E/Xinhua via AFP

Az említett öt ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, és az 1968-as Atomsorompó-szerződés (NPT) által elismert öt, nukleáris fegyverekkel rendelkező állam. Arról is megegyeztek, hogy a legfőbb felelősségük a stratégiai kockázatok csökkentése, hogy a nemzetközi feszültségek sose jussanak el nukleáris konfliktusig.

Mióta egyre feszültebb a viszony Kína, illetve Oroszország és a nyugati államok között, ritkaságszámba mennek az ehhez hasonló, nemzetközi, nagy horderejű kérdésekben tett közös ígéretek. Az egyezség szövegét hónapokig készítették elő, az érezhető feszültségek ellenére. A franciák követelésére került bele az a sor, hogy „az atomfegyvereknek – mindaddig, amíg léteznek – védekezési célokat kell szolgálniuk, elrettenteni az agressziót és megakadályozni a háborút”.

A bejelentés egybeesik az atomsorompó-szerződés ötévenkénti felülvizsgálati konferenciájával, bár azt idén elhalasztották az omikron miatt, online pedig nem biztos, hogy megtartják.

Ma Csaohszü, Kína külügyminiszter-helyettese szerint a nyilatkozat „pozitív és nagy horderejű”, mint mondta, ez segíthet, hogy növeljék a kölcsönös bizalmat, és „a nagyhatalmak közötti versenyt koordinációval és együttműködéssel váltsák fel”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.