Észak-Korea nem vesz részt a téli olimpián

január 7., péntek 10:28
1

Távolmaradásáról Észak-Korea levélben értesítette a kínai illetékeseket, okként „az ellenséges erők fellépését és a járványt” jelölve meg.

A phenjani magyarázat szerint "az Egyesült Államok és az irányítása alatt álló erők egyre nyíltabban lépnek fel Kína ellen az olimpia sikeres megnyitásának megakadályozása céljával, emiatt nem vehetünk részt a játékokon" - áll a pekingi szervezőknek küldött KNDK-állásfoglalásban, amelyben egyszersmind leszögezik, hogy "teljes mértékben támogatjuk a kínai elvtársakat abban a munkában, amelyet egy csodálatos olimpiai fesztivál megszervezése érdekében végeznek".

Az észak-koreaiak távolmaradása egyben azt is jelenti, hogy nem lesz esély diplomáciai tárgyalásokra Észak- és Dél-Korea delegációi között, pedig épp az olimpia lehetett volna az egyik ritka alkalom, amikor összeülhetnek.

A Koreai NDK nem vett részt a 2021-es tokiói nyári olimpián sem.
Az idei téli ötkarikás játékokat február 4. és 20. között rendezik meg a kínai fővárosban. December 6-án az Egyesült Államok bejelentette a pekingi olimpia diplomáciai bojkottját, ami azt jelenti, hogy állami tisztségviselők nem utaznak Kínába, ugyanakkor amerikai sportolók részt vesznek a kínai havas-jeges versenyeken. A bojkottkezdeményezéshez, amelyet az emberi jogok súlyos kínai megsértésére hivatkozva indított el Washington, mások mellett Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada csatlakozott. (MTI, New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt