Már figyelmeztetés nélkül lőhetnek a katonák Kazahsztánban

január 7., péntek 9:06
10

Kazahsztánban folytatódnak a kormányellenes tüntetések, az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev pedig bejelentette, hogy a katonák már figyelmeztetés nélkül is tüzelhetnek – írja a BBC. Tokajev emellett azt mondta, „húszezer bandita” támadta meg Almati városát.

Az országba már megérkeztek az oroszok vezette katonai erők is, miután Tokajev külföldi segítséget kért a rezsimellenes tüntetések leveréséhez.

Kazahsztánban az üzemanyagárak emelkedése miatt törtek ki tüntetések, a helyzet pedig hamar eszkalálódott. Erről ebben a cikkünkben írtunk, csütörtökön pedig részletesen írtunk arról is, hogy Almatiban szakadatlanul lőnek, de most még csak annyi látszik biztosnak, hogy a Nazarbajev-korszak véget ért.

A rezsim hivatalos tájékoztatása szerint eddig eddig 26 „fegyveres bűnöző” és 18 rendfenntartó halt meg az összecsapásokban, míg a rendőrség több tucat tüntetőt ölt meg. A kazah belügyminiszter tájékoztatása szerint 2298 embert vettek eddig őrizetbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt