Már figyelmeztetés nélkül lőhetnek a katonák Kazahsztánban

külföld
2022 január 07., 09:06
comments 8

Kazahsztánban folytatódnak a kormányellenes tüntetések, az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev pedig bejelentette, hogy a katonák már figyelmeztetés nélkül is tüzelhetnek – írja a BBC. Tokajev emellett azt mondta, „húszezer bandita” támadta meg Almati városát.

Az országba már megérkeztek az oroszok vezette katonai erők is, miután Tokajev külföldi segítséget kért a rezsimellenes tüntetések leveréséhez.

Kazahsztánban az üzemanyagárak emelkedése miatt törtek ki tüntetések, a helyzet pedig hamar eszkalálódott. Erről ebben a cikkünkben írtunk, csütörtökön pedig részletesen írtunk arról is, hogy Almatiban szakadatlanul lőnek, de most még csak annyi látszik biztosnak, hogy a Nazarbajev-korszak véget ért.

A rezsim hivatalos tájékoztatása szerint eddig eddig 26 „fegyveres bűnöző” és 18 rendfenntartó halt meg az összecsapásokban, míg a rendőrség több tucat tüntetőt ölt meg. A kazah belügyminiszter tájékoztatása szerint 2298 embert vettek eddig őrizetbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.