Szputnyik-engedélyezés: ami a közleményben modern gyár, azt a titkos jelentés szerint meg se tudták rendesen vizsgálni

járvány
2022 január 07., 04:54
comments 52
  • A gyógyszerhatóság mindenkit igyekezett megnyugtatni, aki tavaly ilyenkor a Szputnyik-vakcina miatt aggódott.
  • Azt mondták, megnyugtató választ kaptak a kérdésekre, az orosz gyár modern, a minőségbiztosítás megfelelő.
  • Érdekes visszaolvasni ezeket a sorokat úgy, hogy már tudjuk: a szakértők az engedélyezés előtti napokban is számos adatot, információt hiányoltak.
  • A külsős szakértő, aki akkoriban részt vett a vizsgálatban, azt mondja: az orosz vakcina jó vakcina, de ezt akkor nem támasztották alá a dokumentumok.
  • Miután nyilvánosságra került a szakértők belső jelentése, Hadházy Ákos képviselő feljelentést tett hivatali visszaélés és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt.

Szinte pont egy év telt el azóta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte Magyarországon a Szputnyik vakcina használatát. Ez volt a kormány különutas oltáspolitikájának első látványos eredménye.

2020 őszén még Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az uniós vakcinákra a következő év tavaszán számíthatunk nagy mennyiségben, télen mégis brüsszelezős kampányt indított. „A központ - ez Brüsszel - valamit tárgyalt, és most, akkor ülünk itt, és várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag” - mondta, és más fideszes politikusok is csalódást keltő beszerzésről beszéltek, mintha az Unió jóval korábbra ígérte volna a szállítmányokat. Ezzel állították szembe az orosz, majd a kínai megrendeléseket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.