Tíz civil szervezet érvénytelen szavazásra buzdít a kormány „gyűlöletkeltő és kiközösítő” népszavazásán

POLITIKA
2022 január 11., 16:53
comments 12

Annak hírére, hogy Áder János kitűzte a választás napját, tíz civil szervezet érvénytelen népszavazásra buzdít minden szavazópolgárt, „hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk”. A népszavazás kérdéseit ugyanis gyűlöletkeltőnek tartják, melyek kiközösítik a szexuális és nemi kisebbségeket.

Népszavazás 2016. október 2-án
photo_camera Népszavazás 2016. október 2-án Fotó: Veres Nándor

„A népszavazás két okból is különösen aljas. Egyrészt a kérdések megfogalmazása arra enged következtetni, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI-emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre” - közölték.

Arra kérnek mindenkit, hogy a népszavazáson szavazzon érvénytelenül, a választási lapon az “Igen” és a “Nem” karika egyidejű beikszelésével, minden népszavazási kérdésnél.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját,” mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A közleményt kiadó tíz civil szervezet:

  • Amnesty International Magyarország
  • Budapest Pride
  • Háttér Társaság
  • Labrisz Leszbikus Egyesület
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Prizma Transznemű Közösség
  • Szimpozion Egyesület
  • Szivárványcsaládokért Alapítvány
  • Társaság a Szabadságjogokért

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.