„Szerettük volna elkerülni a nyilvános botrányt, és azt, hogy a lépésünket politikai demonstrációként kezelje a sajtó”

Történelem
2022 január 14., 20:30
comments 18

Sorban állnak fel a tudósok, miután Kásler Miklós az utolsó pillanatban menesztette a kurátorokat, és a Pozsonyi csata című rajzfilm „szakértőjét” nevezte ki az év történelmi kiállításának élére – ezzel a címmel szemléztük kedden a Válasz Online tényfeltáró cikkét. A botrány kirobbanása után – mint a lap írja – néhány kormányzati fórumon „ordas hazugságnak” és „méltatlan támadásnak” nevezték az írás fő állításait.

Az ügyben érintett tudósok péntek este a Válasz Online-nak elküldték témába vágó közös közleményüket. Ezt a következőknek címezték: Prof. Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója, Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Intézetének igazgatója.

A közlemény szerint az érintettek december 23-án értesültek róla, hogy Kásler Miklós miniszter és L. Simon László múzeumigazgató döntése nyomán a „Királyok és szentek – Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósítását és katalógusának szerkesztését a Nemzeti Múzeum szakembereitől a Magyarságkutató Intézet veszi át.

Rövidesen azt is megtudták, hogy a kiállítás koncepciója és a katalógus tartalma változni fog, az elkészült tanulmányok közül több kimarad, más, az előző tartalomjegyzékben nem szereplő írások bekerülnek. A december 30-án félhivatalosan megkapott új tartalomjegyzék megerősítette a hírt.

A döntés hatására az eredeti, az MNM által szerkesztett kiállítási katalógus szerzőinek többsége visszavonta tanulmányait és szócikkeit–, sokan pedig, akiknek szándékukban áll írásukat visszavonni, csak a munkáltató döntésére várnak.

A tudósok úgy ítélték meg, hogy a szerkesztők távozása és a szerzők jelentős részének kicserélése után az eredeti sokszínűség sérült, „így a tudományos közösségünk iránti elkötelezettség sem tette lehetővé, hogy továbbra is részt vegyünk a vállalkozásban”.

„Szerettük volna megmenteni a katalógus és a kiállítás körüli egyetértést, elkerülni a nyilvános botrányt, különösen pedig azt, hogy lépésünket politikai demonstrációként kezelje a sajtó és a közélet. Hogy nem így történt, az nem a mi felelősségünk” – írták.

A visszavont vagy eltávolított írások szerzőinek és a kötet munkatársainak a névsora a részletekkel egyetemben itt megtalálható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.