A vizsgabotrány miatt a Pázmányon is belső vizsgálat indult

oktatás
2022 január 18., 15:18
comments 12

Hétfőn írtuk meg, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett többek között Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. A jogi diplomához hosszú és gyötrelmes út vezet, de aki jóban volt Schadl Györggyel, a végrehajtói kamara elnökével, annak minimális tudás is elég volt, vagy oda se kellett mennie, és még a vizsgára is bejelentkeztek helyette.

Schadl György
photo_camera Schadl György Illusztráció: Kiss Bence/444

A Pécsi Tudományegyetem a cikk után közölte, hogy felfüggesztette a vizsgáztatási jogát annak a tanársegédnek, aki segített Rogán Antal kabinetfőnökének, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet. A jogi kar dékánja, Fábián Adrián azt mondta, Mészáros Pál Emil elismerte, hogy baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt. Az ügy miatt vizsgálat indult az egyetemen, ami nemcsak a tanársegédet és a csalásban szintén közreműködő Kovács Bélát érinti, hanem azokat is, akik vizsga nélkül továbbengedték Nagy Ádámot.

A Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indított az elintézett vizsgák miatt, mivel az iratok szerint a polgári jogi tanszék vezetőjével is egyeztetett Schadl György. Az SZTE egy nap alatt lezárta a vizsgálatot, és közölte: „A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta.”

Azóta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is közölte, hogy a nyomozati anyagban szereplő telefonbeszélgetésekről az egyetem vezetése a sajtóból értesült, és „az egyetem kiáll valamennyi tisztességes, a vonatkozó szabályokat mindenkoron tiszteletben tartó oktatója és hallgatója mellett, az oktatás és az értékelés (vizsgáztatás) során született eredmények tisztaságát nem kérdőjelezi meg”, de a nyomozati anyag kapcsán felmerült gyanú miatt belső vizsgálatot indítanak.

Karácsony Gergely hétfőn arról beszélt, hogy korábban 9 egy időben árverezett önkormányzati lakásból nyolcat Schadl György nyert meg, hetet egyedüli licitálóként. (HVG, 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.