A vizsgabotrány miatt a Pázmányon is belső vizsgálat indult

oktatás
2022 január 18., 15:18

Hétfőn írtuk meg, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett többek között Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. A jogi diplomához hosszú és gyötrelmes út vezet, de aki jóban volt Schadl Györggyel, a végrehajtói kamara elnökével, annak minimális tudás is elég volt, vagy oda se kellett mennie, és még a vizsgára is bejelentkeztek helyette.

Schadl György
photo_camera Schadl György Illusztráció: Kiss Bence/444

A Pécsi Tudományegyetem a cikk után közölte, hogy felfüggesztette a vizsgáztatási jogát annak a tanársegédnek, aki segített Rogán Antal kabinetfőnökének, hogy vizsga nélkül kapjon érdemjegyet. A jogi kar dékánja, Fábián Adrián azt mondta, Mészáros Pál Emil elismerte, hogy baráti szívességet tett, amit nagyon megbánt. Az ügy miatt vizsgálat indult az egyetemen, ami nemcsak a tanársegédet és a csalásban szintén közreműködő Kovács Bélát érinti, hanem azokat is, akik vizsga nélkül továbbengedték Nagy Ádámot.

A Szegedi Tudományegyetem is vizsgálatot indított az elintézett vizsgák miatt, mivel az iratok szerint a polgári jogi tanszék vezetőjével is egyeztetett Schadl György. Az SZTE egy nap alatt lezárta a vizsgálatot, és közölte: „A Szegedi Tudományegyetem megvizsgálta az egyetem, illetve oktatói esetleges érintettségét a végrehajtókat érintő büntető eljárások során az egyetemi vizsgáztatások szabályszerűségével kapcsolatosan egyes sajtótermékekben megjelent információkat. A rendelkezésre álló információk alapján megállapította, hogy a vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt és ezért a vizsgálatot maga részéről lezárta.”

Azóta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is közölte, hogy a nyomozati anyagban szereplő telefonbeszélgetésekről az egyetem vezetése a sajtóból értesült, és „az egyetem kiáll valamennyi tisztességes, a vonatkozó szabályokat mindenkoron tiszteletben tartó oktatója és hallgatója mellett, az oktatás és az értékelés (vizsgáztatás) során született eredmények tisztaságát nem kérdőjelezi meg”, de a nyomozati anyag kapcsán felmerült gyanú miatt belső vizsgálatot indítanak.

Karácsony Gergely hétfőn arról beszélt, hogy korábban 9 egy időben árverezett önkormányzati lakásból nyolcat Schadl György nyert meg, hetet egyedüli licitálóként. (HVG, 24)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.