Páncéltörő rakétákat küldtek a britek Ukrajnába

külföld
2022 január 18., 06:06
comments 13

Rövid hatótávolságú páncéltörő rakétákkal és egy kisebb kiképzést nyújtó különítménnyel segíti Nagy-Britannia Ukrajnát, amelynek határain Oroszország nagyjából százezer katonát sorakoztatott fel. Ben Wallace védelmi miniszter szerint az oroszok „egyre fenyegetőbb viselkedése” miatt van szükség erre, írja a BBC.

Hangsúlyozta, hogy ezekkel a rakétákkal kizárólag védelmi feladatokat lehet ellátni abban az esetben, ha Oroszország inváziót indítana. „Ukrajnának joga van megvédeni a határait, és a segítségünkkel erre még inkább képes lesz.”

Az első fegyverszállítmány hétfőn érkezett meg Ukrajnába, mégpedig a német légtér elkerülésével. A német kormány legutóbb éppen hétfőn tette világossá, hogy nem tervez fegyvereket adni Ukrajnának.

link Forrás

Wallace elmondása szerint bármikor képesek élesíteni a nemzetközi szankciókat is, ha Oroszország „destabilizációs ténykedésbe” kezdene. Mint monda, egy orosz invázió mindkét oldalon rengeteg áldozatot követelne, ezért reméli, hogy sikerül diplomáciai úton rendezni a konfliktust. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik, hogy a párbeszédet vagy a konfliktust választja.

A nagy-britanniai ukrán nagykövet üdvözölte a segítséget, de nehezményezte, hogy nem vették fel őket a NATO-ba, így „magunknak kell szembenéznünk Európa legnagyobb hadseregével”.

Évtizedek óta nem volt ennyire feszült a viszony Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO között, ezért január 10-én többnapos egyeztetésbe kezdtek, kevés eredménnyel. Oroszország állítja, esze ágában sincs lerohanni szomszédját, viszont lényegében azt követeli, hogy a NATO vonuljon vissza 1997-es határai mögé. A NATO szerint ez nem tárgyalási alap.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.