A balti államok fegyvereket adnak Ukrajnának

külföld
2022 január 21., 20:36
comments 5

Vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákkal és szintén válról indítható Javelin páncéltörő rakétákkal látják el Ukrajnát a NATO balti tagállamai, írja a lett, litván és észt védelmi minisztériumok közleményeire hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Amerika tengerészgyalogosok Javelin páncéltörő rakétával gyakorlatoznak. A Javelin nagyon hatékony fegyver, Oroszország rendre hevesen tiltakozik is, ha az ukránok ilyet kapnak.
photo_camera Amerikai tengerészgyalogosok Javelin páncéltörő rakétával gyakorlatoznak. A Javelin nagyon hatékony fegyver, Oroszország rendre hevesen tiltakozik is, ha az ukránok ilyet kapnak. Fotó: AFP

A három balti ország közleménye szerint a fegyverszállítmányokkal igyekeznek megerősíteni az ukrán fegyveres erőket most, hogy a nyugati hírszerzések szerint Oroszország inváziót készít elő. "Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól" - írták.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Csehország 152 milliméteres tüzérségi lövedékekkel látná el az ukrán nehéztüzérséget. Nagy-Britannia a héten - repülőivel a fegyverszállításokat ellenző Németország légterét kikerülve - kétezer páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába, továbbá harminc elit katonát is, hogy kiképezzék azok használatára az ukrán katonákat.

Orbán Viktor miniszterelnök közben február 1-én Moszkvába utazik Putyinnal barátkozni és Paksról egyeztetni. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.