A bosnyák kormány a járványra hivatkozva lefújta Orbán szarajevói látogatását

POLITIKA
2022 január 21., 17:49
comments 9

Elhalasztották Orbán Viktor eredetileg január 25-re tervezett szarajevói látogatását, miután a bosnyák fél a koronavírusra hivatkozva lemondta a találkozót - írja az Euronews.

Orbán Viktor
photo_camera Orbán Viktor Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A lap szerint viszont a valódi ok nem ez, hanem egyrészt az, hogy a magyar kormány az utóbbi hónapokban látványosan dörgölőzik a boszniai szerbekhez. (Sarkadi Zsolt cikke a témában: Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás) Másrészt Orbán decemberben olyan, az ország muszlim lakosságát degradáló kijelentéseket tett, amelyek botrányt kavartak az országban.

Az sem segített a két ország közti feszült diplomáciai helyzeten, hogy alig több mint egy hete harminc EP-képviselő vizsgálatot kért Várhelyi Olivér EU bővítési biztos ellen, szerintük ugyanis Várhelyi nyíltan segíti Milorad Dodik boszniai szerb vezető szeparatista tevékenységét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.