Harminc EP-képviselő kéri von der Leyent, hogy vizsgálják ki Várhelyi Olivér szerepét Milorad Dodik szeparatista tevékenységében

január 13., csütörtök 12:45
10

Az Európai Parlament harminc képviselője Cseh Katalin kezdeményezésére levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben arra kérik, hogy vizsgálják meg Várhelyi Olivér EU bővítési biztos szerepét a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Milorad Dodik bosznia-hercegovinai „szeparatista tevékenységének” segítésében, jelentette a Beta szerb hírügynökség a boszniai Klix.ba portálra hivatkozva.

A levélben több EP-frakció képviselői azt írják, hogy figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai helyzetet, hangsúlyozva, hogy Bosznia-Hercegovina területi integritása kulcsfontosságú, nemcsak helyi, hanem regionális és európai szempontból is. Rendkívüli módon aggasztja őket, amilyen irányba a politikai feszültség eszkalálódott Bosznia-Hercegovinában a közelmúltban, és szerintük ezt Milorad Dodik táplálja, információik alapján pedig Várhelyi asszisztál hozzá.

Várhelyi Olivér EU bővítési biztos Fotó: JOHN THYS/AFP

Ahogy mi is beszámoltunk róla, december elején Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé tett lépést a boszniai szerb köztársaság parlamentje. Milorad Dodik, a köztársaság vezetője ráadásul partnerre talált a magyar kormányban a törekvéseihez. (Sarkadi Zsolt cikke erről: Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás”.) Január elején az Egyesült Államok már szankciókat vetett ki Dodikra.

„Ha Dodik sikeresen megosztja az államot és létrehoz egy független szerb államot úgy, hogy kivonul a bosznia-hercegovinai intézményekből, és független szerveket hoz létre a boszniai szerb köztársaság területén, az Bosznia-Hercegovina határain messze túl is érezhető lesz, és súlyos következményekkel fog járni az európai külpolitikában” - írják a képviselők a levélben. Szerintük az Európai Bizottságnak kulcsszerepe van abban, hogy biztosítja a daytoni egyezmény tiszteletben tartását és a béke biztosítását Bosznia-Hercegovinában.

„Nem minden uniós ország osztja ezeket a célokat. A hírek szerint a jelenlegi magyar kormány aktívan támogatja Dodik Bosznia-Hercegovina felosztására irányuló kampányát egy százmillió eurós segélyen keresztül, amelyet Magyarország a boszniai szerb köztársaságnak ad a bosznia-hercegovinai általános választások előtt” – áll a levélben.Egy nyugtalanító dokumentumot is említenek, amelyet a bosznia-hercegovinai európai küldöttség vezetője, Johann Sattler írt alá, és amely kijelenti, hogy Várhelyi Olivér nyíltan tárgyal Milorad Dodikkal Bosznia-Hercegovina feloszlatásáról. „Jelentések szerint Várhelyi megállapodott Dodikkal a boszniai szerb köztársaság Nemzetgyűlésében tartandó rendkívüli ülés időpontjáról és az állami intézményektől való egyoldalú kilépést magában foglaló törvényekre vonatkozó hat hónapos moratóriumban” - áll a levélben.

A levélírók leszögezik, az európai biztos nem léphet fel az EU hivatalos nyugat-balkáni politikájával ellentétesen.

„Ha a bizottság pártatlansága és semlegessége megkérdőjeleződik, a geopolitikai egyensúly automatikusan veszélybe kerül. Ezzel összefüggésben a kérdésünk az, hogy a Bizottság szerint Várhelyi biztos munkája összhangban van-e az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó hivatalos politikájával, illetve az EU bővítési biztosi szerepével?” – tették fel a kérdést von der Leyennek. A képviselők arról is érdeklődnek az Európai Bizottság elnökénél, hogy várható-e belső vizsgálat Várhelyivel kapcsolatban.

Emellett azt is megkérdezték, mi a Bizottság álláspontja Bosznia-Hercegovina területi integritásának kérdésében, és mit tervez a Bizottság, hogy ne sértse meg a daytoni megállapodás következtetéseit. (Via Danas)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt