Harminc EP-képviselő kéri von der Leyent, hogy vizsgálják ki Várhelyi Olivér szerepét Milorad Dodik szeparatista tevékenységében

eu
2022 január 13., 12:45
comments 10

Az Európai Parlament harminc képviselője Cseh Katalin kezdeményezésére levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben arra kérik, hogy vizsgálják meg Várhelyi Olivér EU bővítési biztos szerepét a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, Milorad Dodik bosznia-hercegovinai „szeparatista tevékenységének” segítésében, jelentette a Beta szerb hírügynökség a boszniai Klix.ba portálra hivatkozva.

A levélben több EP-frakció képviselői azt írják, hogy figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai helyzetet, hangsúlyozva, hogy Bosznia-Hercegovina területi integritása kulcsfontosságú, nemcsak helyi, hanem regionális és európai szempontból is. Rendkívüli módon aggasztja őket, amilyen irányba a politikai feszültség eszkalálódott Bosznia-Hercegovinában a közelmúltban, és szerintük ezt Milorad Dodik táplálja, információik alapján pedig Várhelyi asszisztál hozzá.

Várhelyi Olivér EU bővítési biztos
photo_camera Várhelyi Olivér EU bővítési biztos Fotó: JOHN THYS/AFP

Ahogy mi is beszámoltunk róla, december elején Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé tett lépést a boszniai szerb köztársaság parlamentje. Milorad Dodik, a köztársaság vezetője ráadásul partnerre talált a magyar kormányban a törekvéseihez. (Sarkadi Zsolt cikke erről: Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás”.) Január elején az Egyesült Államok már szankciókat vetett ki Dodikra.

„Ha Dodik sikeresen megosztja az államot és létrehoz egy független szerb államot úgy, hogy kivonul a bosznia-hercegovinai intézményekből, és független szerveket hoz létre a boszniai szerb köztársaság területén, az Bosznia-Hercegovina határain messze túl is érezhető lesz, és súlyos következményekkel fog járni az európai külpolitikában” - írják a képviselők a levélben. Szerintük az Európai Bizottságnak kulcsszerepe van abban, hogy biztosítja a daytoni egyezmény tiszteletben tartását és a béke biztosítását Bosznia-Hercegovinában.

„Nem minden uniós ország osztja ezeket a célokat. A hírek szerint a jelenlegi magyar kormány aktívan támogatja Dodik Bosznia-Hercegovina felosztására irányuló kampányát egy százmillió eurós segélyen keresztül, amelyet Magyarország a boszniai szerb köztársaságnak ad a bosznia-hercegovinai általános választások előtt” – áll a levélben.Egy nyugtalanító dokumentumot is említenek, amelyet a bosznia-hercegovinai európai küldöttség vezetője, Johann Sattler írt alá, és amely kijelenti, hogy Várhelyi Olivér nyíltan tárgyal Milorad Dodikkal Bosznia-Hercegovina feloszlatásáról. „Jelentések szerint Várhelyi megállapodott Dodikkal a boszniai szerb köztársaság Nemzetgyűlésében tartandó rendkívüli ülés időpontjáról és az állami intézményektől való egyoldalú kilépést magában foglaló törvényekre vonatkozó hat hónapos moratóriumban” - áll a levélben.

A levélírók leszögezik, az európai biztos nem léphet fel az EU hivatalos nyugat-balkáni politikájával ellentétesen.

„Ha a bizottság pártatlansága és semlegessége megkérdőjeleződik, a geopolitikai egyensúly automatikusan veszélybe kerül. Ezzel összefüggésben a kérdésünk az, hogy a Bizottság szerint Várhelyi biztos munkája összhangban van-e az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó hivatalos politikájával, illetve az EU bővítési biztosi szerepével?” – tették fel a kérdést von der Leyennek. A képviselők arról is érdeklődnek az Európai Bizottság elnökénél, hogy várható-e belső vizsgálat Várhelyivel kapcsolatban.

Emellett azt is megkérdezték, mi a Bizottság álláspontja Bosznia-Hercegovina területi integritásának kérdésében, és mit tervez a Bizottság, hogy ne sértse meg a daytoni megállapodás következtetéseit. (Via Danas)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.