Az amerikai kormány Ukrajna elhagyására szólította fel diplomatái családtagjait

külföld
2022 január 24., 05:20

Az amerikai külügyminisztérium utasította az ukrajnai nagykövetségén szolgáló diplomatái családtagjait, hogy hagyják el Ukrajnát. A nagykövetség kisegítő személyzete is engedélyt kapott az ország elhagyására, az Ukrajnában lévő amerikai állampolgároknak pedig azt tanácsolták, vegyék fontolóra az ország elhagyását. Az amerikai külügy arra is figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ha lehet, halasszák el ukrajnai és oroszországi útjaikat, ugyanis a régióban esetleg zaklatásnak lehetnek kitéve az amerikaiak.

Az amerikai kormány szerint az utóbbi 24 órában nem történt semmi különös, ami közvetlenül kiváltotta volna ezt az intézkedést, de hetek óta eszkalálódik a helyzet az orosz-ukrán határon, és az amerikaiak attól tartanak, hogy Oroszország hamarosan megszállja Ukrajnát, ebben az esetben pedig az amerikai kormány nem feltétlenül lesz abban a helyzetben, hogy az amerikai állampolgárokat evakuálni tudja.

Oroszország tagadja, hogy Ukrajna megszállását tervezné, persze nem ez lenne az első eset, hogy elragadjon bizonyos területeket az országból, 2014-ben például a Krím-félszigetet szállták meg, Ukrajna keleti határvidékén pedig a mai napig konfliktus zajlik az oroszok által aktívan támogatott szeparatisták és az ukrán hadsereg között.

Az utóbbi hetekben a konfliktus egyre inkább elmérgesedett, a kölcsönös fenyegetőzés mellett az oroszok kb. 100 ezer katonát és jelentős hadianyagot vontak össze az ukrán határnál, az amerikaiak és szövetségeseik pedig folyamatosan az élet kioltására alkalmas fegyvereket szállítottak az ukrán hadseregnek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.