Az ellenzék felszólította Orbánt, hogy most mégse találkozzon Putyinnal Moszkvában

január 24., hétfő 15:42
22

Vlagyimir Putyinnal február 1-re tervezett moszkvai találkozója lemondására szólította közleményében Orbán Viktor miniszterelnököt az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli feszült helyzetben "kifejezetten káros és a nemzeti érdekeinkkel ellentétes" egy ilyen baráti találkozó, mivel azt sugallja, hogy "a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában". Ezzel pedig szerintük a magyar miniszterelnök "közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására".

Putyin és Orbán 2019-es budapesti találkozójukon Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Amiatt is aggódnak, hogy a hírek szerint a találkozón "döntő lépést kívánnak tenni Paks 2 építése kapcsán", illetve egy újabb, "Magyarország számára előnytelen" gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni.

Közleményükben röviden ismertették, hogy az elmúlt hónapokban "állandósult az orosz katonai fenyegetés" Ukrajnával szemben, illetve azt is, hogy az orosz vezetés újra saját érdekszférájába kívánja vonni Közép-Európa egykori szocialista országait.

"Az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait" - írták, hozzátéve, hogy a magyar kormánytól is ugyanezt várnák, ám "a más esetekben szuverenitásunkra oly kényesnek és sértődékenynek mutatkozó" kormány "egyáltalán nem utasította vissza az orosz javaslatot".

Bírálták Szijjártó Péter külügyminisztert is, akitől szerintük határozott kiállás helyett csak "üres, tartalmatlan szócséplésre" futja. Szijjártó hétfőn, az EU külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásának szünetében valóban semmit sm mondott, amikor az eszkaláció helyett a diplomáciai megoldást sürgette, bár azt pillanatnyilag leginkább az orosz diplomácia akadályozza, melynek vezetője, Szergej Lavrov 2021. december 29-én Barátságért-érdeméremmel tüntette ki Szijjártót.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt