Szijjártó élezés helyett diplomatikus megoldást támogat Ukrajna esetén

POLITIKA
2022 január 24., 13:25
comments 4

"Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését" - jelentette ki az EU-s külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának szünetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, ez ugyanis "már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. december 29-én Barátságért Érdeméremmel tüntette ki magyar kollégáját, Szijjártó Pétert.
photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. december 29-én Barátságért-érdeméremmel tüntette ki magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 december közepén fogalmazta meg tételeit az orosz érdekszféráról, melynek részeként tekint Közép-Európa volt szocialista országaira, így hazánkra is. Szergej Lavrov - aki nemrég Barátságért-érdeméremmel tüntette ki Szijjártót, a múlt héten teljesen egyértelművé tette, hogy ennek részeként a NATO-csapatok kivonását várják a térségből. Ez ebben a formában abszurd követelés, tekintve, hogy ezek az országok a NATO tagállamai, vagyis az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a volt szocialista országok kilépését követeli a NATO-ból.

Szijjártó most arról beszélt, hogy a helyzet élezése helyett diplomáciai megoldásra, "üzengetés helyett közvetlen tárgyalásokra" volna szükség. Két hete, amikor magas szintű egyeztetések zajlottak Oroszorzás és az USA, a NATO és az EBESZ között, az orosz delegációt vezető Szergej Rjabkov külügyminiszterhelyettes azzal állt fel a végén, hogy nem látja értelmét további tárgyalásoknak, ahol csak ugyanezeket a kérdéseket rágnák át.

Szijjártó mégsem ezt, hanem a nyugati szankciópolitikát bírálta, szerinte érdemes volna felülvizsgálni azokat. Majd arról beszélt, hogy Közép-Európa rá van utalva az orosz energiahordozókra, ezért "azt szeretnénk kérni, hogy a közép-európai országokra is legyen mindenki tekintettel". A közép-európai országok, élükön Lengyelországgal, Magyarországgal szemben határozott fellépést követelnek, a NATO keleti arcvonalának országai Magyarország kivételével már azt is rosszallották, hogy az Egyesült Államok két hete még hajlandónak mutatkozott kölcsönösségi alapon csapatkivonásokra is a térségből. Csehország új hadügyminisztere, Jana Černochová pedig konkrétan jelezte, hogy Csehország ukrán kérés esetén még azt is megfontolná, hogy csapatokat küldjön egy orosz invázió visszaverésére.

link Forrás

Az orosz energiahordozóktól amúgy nemcsak Közép-Európa, hanem például Németország is függ, amelynek irányába most épült ki az a vezeték, amivel Lengyelországot kikerülve is tudnak orosz gázt szállítani.

Ebben a helyzetben kerül majd sor február 1-én Orbán Viktor moszkvai látogatására, ahol olyan magyarországi orosz gigaberuházásokról is szó lesz, mint amilyen a paksi atomerőmű új blokkjának építése. Szijjártó szerint "természetes", hogy Orbán Moszkvába utazik, és "komolytalanok" az ezzel kapcsolatos bírálatok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.