Kanada is hazaszállítja diplomatái családtagjait Kijevből

külföld
2022 január 25., 20:08

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után kedden Kanada is bejelentette, hogy hazaszállítja Kijevben dolgozó diplomatáinak családtagjait az orosz-ukrán határnál történt orosz csapatösszevonás miatt.

„Úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen hazaszállítjuk a nagykövetség kanadai alkalmazottjainak 18 év alatti gyermekeit és a családtagjaikat” - közölte a kanadai külügyminisztérium.

A tárca a jelenlegi orosz „katonai felvonultatással” és az ukrajnai „destabilizálási cselekményekkel” indokolta döntését.

Washington vasárnap jelentette be, hogy visszahívja Kijevben dolgozó egyes diplomatáit és a családtagjaikat, majd Nagy-Britannia hétfőn követte a példáját. Az ukrán hatóságok „korainak” és „túlzónak” nevezték ezeket a döntéseket.

A Kreml kedden bírálta a több ezer amerikai katona készenlétbe helyezését, amellyel szerinte Washington ismét csak „a feszültséget szítja”.

Az orosz hadsereg kedden újabb hadgyakorlatot kezdett Ukrajna közelében és a Krímben, több ezer katona, vadász- és bombázó repülőgépek részvételével. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.