Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Közpénzből vesznek covid-teszteket a focistáknak

járvány
2022 január 25., 05:50
comments 5

Tíz NBI-es futballklub összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt járvány elleni védekezésre, írja az Mfor. A közpénz jelentős részét, 400,1 millió forintot tesztekre költötték, 4,4 milliót pedig fertőtlenítőkre.

A legtöbbet az MTK (124,8 millió), a Honvéd (98,5 millió) és a Gyirmót (80,6 millió) igényelte erre a célra. A 12 csapatos mezőnyből egyedül a MOL Fehérvár és a felcsúti Puskás Akadémia nem élt a lehetőséggel, amit a kormány teremtett meg számukra 2020 novemberi adócsomagjában.

photo_camera Újpest-MTK meccs decemberben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Miközben a klubok ingyen tesztelhetik a játékosokat és más alkalmazottakat, a lakosság elég nehezen fér hozzá a tesztekhez. A háziorvosok csak különösen indokolt esetben, egyértelmű tünetek és egyéb feltételek mellett írhatnak elő ingyenes tesztet, ráadásul az ellátórendszer leterheltsége miatt sokaktól csak késve tudnak mintát venni. A PCR-teszt hatósági ára 19 500 forint, a gyorstesztet pedig patikában lehet beszerezni, változó áron, de szintén több ezer forintért.

A kormány többször elutasította a széles körű tesztelésről szóló javaslatokat, ugyanúgy a járvány elején, mint most, amikor példátlanul gyorsan terjed a vírus. Így van ez az iskolákban is, ezért rengeteg szülőnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

Közel két hete megkérdeztük a kormányinfón, terveznek-e hatósági árat bevezetni a gyorstesztekre, ahogy más országokban is tették. Gulyás Gergely miniszter ezt megfontolandónak nevezte, de azóta nem érkezett hír erről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt