Körözik Oleg Navalnijt, a börtönben ülő orosz politikus, Alekszej Navalnij politikai okokból börtönviselt öccsét

oroszország
2022 január 26., 11:51

Múlt héten volt az egyéves évfordulója annak, hogy a mérgezése utáni németországi gyógykezeléséről hazájába visszatérő Alekszej Navalnijt őrizetbe vették és rácsok mögé dugták. Az ellenzéki politikus azóta egy Vlagyimir városához közeli munkakolóniában tölti büntetését, amelyet még az Yves Rocher-ügy során szabtak ki rá felfüggesztve, ezt minősítették át 2021 elején letöltendővé.

Navalnij egyrészt a kolónia varrodájában dolgozik, másrészt az évforduló és más fejlemények kapcsán egyre több hír jelenik meg róla a napokban. Egyebek mellett bemutatták a róla szóló dokumentumfilmet a Salt Lake City-i Sundance fesztiválon, illetve kiderült, hogy az orosz hatóságok több közeli munkatársával együtt feltették őt a szélsőségesek és terroristák listájára, amiről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Ismét célkeresztbe került viszont Oleg Navalnij, a politikus öccse is, aki ellen szerdán körözést adott ki az orosz belügyminisztérium.

Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. augusztus 6-án.
photo_camera Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. augusztus 6-án Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Az illetékes felügyelet egy nappal korábban, kedden kezdeményezte, hogy az Olegre tavaly kiszabott 1 éves felfüggesztettet minősítsék át letöltendőre. Az erről szóló tárgyalást február 18-ára tűzte ki a bíróság. Az ellenzéki politikus öccse ellen azért indult a fenti ítélettel záruló eljárás, mert tavaly januárban részt vett a bátyja ügye miatti ellenzéki tüntetéseken, és ezeken úgymond nem tartotta be a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos előírásokat.

A felügyelet kezdeményezésének hivatalos oka, hogy Oleg Navalnij megsértette a feltételes szabadlábon tartózkodás feltételeit. Nikosz Paraszkevov ügyvéd ezzel kapcsolatban a Meduza.io hírösszefoglalója szerint azt mondta, védence nem tartózkodott az otthonában, amikor egy ellenőrzés során felkeresték. Arra a kérdésre, hogy elhagyta-e Oleg Navalnij Oroszországot, az ügyvéd nem tudott válaszolni.

Oleg Navalnij három és fél évet töltött rácsok mögött az Yves Rocher-ügyben, erről magyarul is megjelent könyvet írt, amelyet hosszabban elemeztünk néhány héttel ezelőtt.

Friss információ továbbá, hogy körözést adtak ki Alekszej Navalnij stábjának korábbi koordinátora, Oleg Sztepanov ellen. Ennek konkrét okát nem nevezték meg. Sztyepanovval szemben tavaly szintén úgymond a koronavírus-előírások áthágása miatt indítottak eljárást. Ennek keretei közt több mint fél évig házi őrizetben tartották, majd múlt év augusztusában megtiltották neki, hogy elhagyja Moszkvát, és azt is, hogy tömegrendezvényeken vegyen részt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.