Portfolio: Évi 400-450 milliárdos vesztesége lehet az MVM-nek a rezsicsökkentés miatt

energia
2022 január 26., 13:19
comments 10

A Portfolio információi és számításai szerint évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége lehet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés miatt még a mostaninál kedvezőbb gázárak mellett is.

photo_camera Illusztráció: Stringer/Sputnik

A lap szerint rövid távon még kezelhető a pénzügyi helyzet, de ha tartósan magasak maradnak a gázárak (például az orosz-ukrán feszültség miatt), az éves veszteség akár meg is duplázódhat. Ez később jelentős költségvetési terheket okozhat, még akkor is, ha a távhő- és víziközmű szektor mostani komoly kihívásai megszűnnek.

Szilveszter este derült ki, hogy a magyar állam 208 milliárdos tőkeemelést hajtott végre az MVM-ben. Egy évvel korábban 210 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre. Az MVM jegyzett tőkéje a 2019-es 337 milliárdról 2021 végére 797 milliárd forintra ugrott, közben a cég a 2018-as enyhe, 12 milliárdos adózott veszteség után 2019-ben közel 47 milliárdos, 2020-ban pedig közel 55 milliárdos adózott nyereséget termelt.

De a lap úgy tudja, a cégnél az elmúlt hónapokban elfogyott a jelentős, kb. 250-300 milliárdos méretű pénzügyi puffer, amit korábban felhalmoztak az egyetemes szolgáltatással. A TTF gázár szárnyalása, a gyenge forint és a rezsicsökkentés fenntartása együtt az utolsó hónapok MVM-eredményére drámai negatív hatást gyakorolt, emiatt olvadhatott el a 250-300 milliárdos pénzügyi puffer – írja a lap.

A Portfolio szerint évi kb. 400-450 milliárdos vesztesége keletkezhet, ha stabilan 360 forint körül marad az euró, és egész évben 60 euró/MWh körül ragad a tőzsdei TTF gázár, ami pedig a mostaninál jóval kedvezőbb lenne, mert most 90 euró körül jár a februári kontraktus ára (főleg az orosz-ukrán feszültség miatt), az egyes határidős kontraktusok ára pedig egész évre 80 euró körüli árat vetít előre. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.