Oroszország „jogos biztonsági aggályairól” egyeztetett Kína Washingtonnal

külföld
2022 január 27., 17:54

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön telefonon.

Vang Ji szerint „komolyan kell venni” Oroszország „jogos biztonsági aggályait”, és felszólította a feleket: „hagyják el a hidegháborús mentalitást”, ehelyett kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszert hozzanak létre.

A kínai külügyminiszter a moszkvai állásponttal egybecsengően azt mondta, hogy „a térség biztonságát nem lehet katonai blokkok megerősítésével vagy kiterjesztésével garantálni”. Hozzátette, Kína ellenzi a „külső beavatkozást” más országok irányításába.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Blinken egy esetleges orosz invázió globális biztonsági és gazdasági kockázataira figyelmeztette Vang Jit. Az amerikai külügyminiszter úgy foglalt állást, hogy a feszültségek enyhítése és a diplomáciai lépések jelentik a leginkább felelősségteljes utat.

Vang ugyanakkor a kínaiak közleménye szerint azt is szóba hozta Blinkennek, hogy az USA hagyjon fel a pekingi téli olimpia „megzavarásával”, és Tajvant illetően se „játsszon tovább a tűzzel”.

Az USA úgy döntött, nem küld diplomáciai képviselőket a rövidesen kezdődő pekingi téli olimpiára, így tiltakozva az ujgurokkal szembeni bánásmód ellen. Kína rendre tagadja a kisebbséget érintő emberi jogi sérelmeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.