A Fehér Ház nem mondja többé azt, hogy küszöbön áll Ukrajna orosz megszállása

külföld
2022 február 03., 07:16
comments 4

Ukrajna Oroszország általi, potenciális megszállását nem jellemzi többé a „küszöbön álló” kifejezéssel a Fehér Ház, mivel az múlt héten olyan üzenetet közvetített, ami nem állt szándékukban - közölte Jen Psaki, a Fehér Ház kormányszóvivője.

„Én csak egyszer használtam, és mások is, és azért hagytunk fel vele, mert azt sugallta, mintha tudnánk, hogy Putyin elnök elhatározta magát. Többnyire inkább azt mondtuk, hogy bármelyik pillanatban parancsot adhat a megszállásra, ami igaz. De azt nem tudjuk, hogy ezt valóban eldöntötte-e” - mondta Psaki.

Jen Psaki kormányszóvivő a Fehér Házban 2022. február 2-án.
photo_camera Jen Psaki kormányszóvivő a Fehér Házban 2022. február 2-án. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A kifejezésre múlt héten az ukrán kormány elég érzékenyen reagált, és amíg Biden arra figyelmeztetett, hogy Oroszország bármikor támadást indíthat, addig az ukrán kormány igyekezett a veszély látszatát kisebbíteni. Zelenszkij ukrán elnök szerint a kifejezés pánikot kelthet és gazdasági zűrzavart okozhat az országban. „Külföldön azt hiszik, itt háború van. Nem ez a helyzet” - mondta múlt pénteken. Ukrán tisztségviselők szerint a háborúval való riogatás helyett több értelme lenne, ha az Egyesült Államok szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben.

Az orosz-ukrán határon mintegy 100 ezer orosz katona várakozik. Biden elnök szerdán jelentette be, hogy 3000 katonát küld Kelet-Európába az orosz-ukrán válság miatt. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.