Emmanuel Macron és Joe Biden összehangolja az Oroszországgal szembeni válaszlépéseket

külföld
2022 február 03., 07:46
comments 1

Az ukrán határ melletti orosz katonai jelenlétre adandó válaszlépések összehangolásáról állapodott meg Joe Biden amerikai elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron. A két kormányfő washingtoni idő szerint szerda este egyeztetett telefonon - közölte a Fehér Ház.

Jooe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök 2021. október 29-én, Rómában
photo_camera Jooe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök 2021. október 29-én, Rómában Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A beszélgetésre azt követően került sor, hogy Macron nem zárta ki, Oroszországba utazik a válsághelyzet diplomáciai megoldása érdekében. Mindketten megerősítették, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Biden és Macron áttekintették a Moszkvával szembeni szigorú gazdasági intézkedések gyors bevezetésére irányuló előkészületeket arra az esetre, ha Oroszország katonai lépéseket tenne Ukrajna ellen. A két elnök megállapodott abban, hogy szoros kapcsolatban maradnak, továbbá konzultálnak a NATO-szövetségesekkel és az uniós partnerekkel a kérdésben.

A Nyugat 2021 vége óta azzal vádolja Moszkvát, hogy több tízezer katonát állomásoztat Ukrajna határainál egy esetleges invázióra készülve. Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy bármiféle inváziós szándéka lenne, és azt állítja, hogy csak a biztonságát akarja szavatolni - emlékeztetett jelentésében az AFP francia hírügynökség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.