Márki-Zay kijelentette, nem nyúlnának az Alaptörvényhez, hanem népszavazás lenne az új alkotmányról

február 3., csütörtök 10:41
13

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a CEU Demokrácia Intézetében rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy nincs egyetértés az ellenzéken belül a feles többségű alkotmányozás kérdésében, épp ezért kormányváltás esetén nem nyúlnának az Alaptörvényhez, hanem népszavazásra bocsátanák az új alkotmányt. Azzal egyetértett, hogy a kétharmados törvényekkel kezdeni kell valamit, különben Orbánék kezében maradhat az irányítás. A HVG beszámolója szerint Márki-Zay mindenképp feloszlatná például a médiahatóságot.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös sajtótájékoztatóján a Nyugati téren. Fotó: Halász Júlia / 444

Bár tisztában van a megosztottsággal, Márki-Zay bízik abban, hogy egy minimális alkotmány, amely lefekteti az alapvető fékek és ellensúlyok rendszerét (és azonkívül semmi mást) át tudna menni egy népszavazáson. Viszont még a pontos fékekről és ellensúlyokról sincs egyetértés a Fleck Zoltán vezette bírói csapatában. (Interjúnk Fleck Zoltánnal: Gyors, minimalista, sebészi pontosságú beavatkozás)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt