Márki-Zay kijelentette, nem nyúlnának az Alaptörvényhez, hanem népszavazás lenne az új alkotmányról

POLITIKA
2022 február 03., 10:41
comments 13

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a CEU Demokrácia Intézetében rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy nincs egyetértés az ellenzéken belül a feles többségű alkotmányozás kérdésében, épp ezért kormányváltás esetén nem nyúlnának az Alaptörvényhez, hanem népszavazásra bocsátanák az új alkotmányt. Azzal egyetértett, hogy a kétharmados törvényekkel kezdeni kell valamit, különben Orbánék kezében maradhat az irányítás. A HVG beszámolója szerint Márki-Zay mindenképp feloszlatná például a médiahatóságot.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös sajtótájékoztatóján a Nyugati téren január 5-én
photo_camera Márki-Zay Péter az ellenzék közös sajtótájékoztatóján a Nyugati téren. Fotó: Halász Júlia / 444

Bár tisztában van a megosztottsággal, Márki-Zay bízik abban, hogy egy minimális alkotmány, amely lefekteti az alapvető fékek és ellensúlyok rendszerét (és azonkívül semmi mást) át tudna menni egy népszavazáson. Viszont még a pontos fékekről és ellensúlyokról sincs egyetértés a Fleck Zoltán vezette bírói csapatában. (Interjúnk Fleck Zoltánnal: Gyors, minimalista, sebészi pontosságú beavatkozás)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.