Ukrán támadásról szóló kamuvideót használhatnának az oroszok inváziós ürügyként, mondják az amerikaiak

külföld
2022 február 04., 07:01
comments 3

Az amerikai kormány azt állítja, létezik olyan orosz forgatókönyv, miszerint egy ukrán támadásról szóló kamuvideót használnának ürügyként Ukrajna lerohanására. Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója szerint nem tudni, hogy Oroszország valóban kijátssza-e ezt a kártyát, de bizonyítékaik vannak rá, hogy van ilyen elképzelés. Magukat a bizonyítékokat azonban nem mutatta be.

A videón, aminek a létezése is csak feltételezés, állítólag holttesteket, felrobbant épületeket, ukrán hadifelszereléseket és török drónokat mutatnának. A kamutámadás Kelet-Ukrajna orosz ajkú térségében játszódna, és oroszul beszélő gyászolók is feltűnnének, állítják az amerikaiak.

A Pentagon szerint az ötletet a Kreml is jóváhagyhatta, abból kiindulva, hogy sokkal kevésbé jelentős tervekről is a legmagasabb szinten döntenek Oroszországban. Az amerikaiak arra hivatkozva hozták nyilvánosságra az értesülésüket, hogy hátha ez eltántorítja Moszkvát a videó felhasználásától. A bizonyítékokat viszont nem tették közzé.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Oroszország mintegy százezer katonát vont össze az ukrán határon, hetek óta tartó, világszintű feszültséget kiváltva ezzel. Az oroszok állítják, hogy nem készülnek invázióra, az Egyesült Államok pedig szerdán bejelentette, hogy háromezer katonát telepít Kelet-Európába. Ezenkívül a britekhez hasonlóan hadianyagot küldtek Ukrajnába, hasonlókat ígért Lengyelország, illetve Törökország is tárgyal harci drónokról az ukrán vezetéssel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.