Trükkös béremelés: a 21 százalék nem minden ápolónál 21 százalék

február 7., hétfő 17:04
6

A kormány azt ígérte, idén 21 százalékkal emelik az ápolói fizetéseket a 2021-es szinthez képest. Csakhogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint az intézményvezetők nem egységesen értelmezik a béremelésre vonatkozó végrehajtási szabályokat.

Több helyen úgy döntöttek, hogy a korábbi illetménykiegészítések nagy részét beolvasztják az alapfizetésbe, vagyis ezeket mostantól nem fogják megkapni a dolgozók plusz jövedelemként. Ezekben az esetekben a béremelés mértéke nem éri el a 21 százalékot.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke szerint az ország különböző szegleteiben, a fekvő- és járóbeteg-ellátásban is előfordultak ilyen esetek. Azt mondta, van olyan megye, ahol a két, azonos fenntartóhoz tartozó kórház sem járt el egységesen: az egyikben továbbra is járnak az illetmények, a másikban nem. „Vélhetően az adósságállományt akarják csökkenteni a szakdolgozó kollégák fizetésemelésének terhére” - mondta.

Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Először múlt szerdán kerestük ezzel kapcsolatban az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), miután a MESZK képviselői felvetették egy sajtóbeszélgetésen, hogy tömegével érkeznek hozzájuk a felháborodott megkeresések. Az OKFŐ pénteki válaszában azt írta, a 21 százalékos emelés minden szakdolgozónak jár, az illetményen felüli pótlékok összegét pedig eddig is, ezután is az intézmény határozza meg.

Korábban egy szakdolgozó arról számolt be a MESZK-nek, hogy a főnöke egy nem nyilvános OKFŐ-utasításra vont meg tőle bizonyos kiegészítéseket. Az OKFŐ szerint nem létezik ilyen utasítás.

A MESZK szeretné elérni, hogy garantálják: a béremelésnek minden esetben el kell érnie a 21 százalékot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt