Trükkös béremelés: a 21 százalék nem minden ápolónál 21 százalék

Egészségügy
2022 február 07., 17:04

A kormány azt ígérte, idén 21 százalékkal emelik az ápolói fizetéseket a 2021-es szinthez képest. Csakhogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint az intézményvezetők nem egységesen értelmezik a béremelésre vonatkozó végrehajtási szabályokat.

Több helyen úgy döntöttek, hogy a korábbi illetménykiegészítések nagy részét beolvasztják az alapfizetésbe, vagyis ezeket mostantól nem fogják megkapni a dolgozók plusz jövedelemként. Ezekben az esetekben a béremelés mértéke nem éri el a 21 százalékot.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke szerint az ország különböző szegleteiben, a fekvő- és járóbeteg-ellátásban is előfordultak ilyen esetek. Azt mondta, van olyan megye, ahol a két, azonos fenntartóhoz tartozó kórház sem járt el egységesen: az egyikben továbbra is járnak az illetmények, a másikban nem. „Vélhetően az adósságállományt akarják csökkenteni a szakdolgozó kollégák fizetésemelésének terhére” - mondta.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Először múlt szerdán kerestük ezzel kapcsolatban az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), miután a MESZK képviselői felvetették egy sajtóbeszélgetésen, hogy tömegével érkeznek hozzájuk a felháborodott megkeresések. Az OKFŐ pénteki válaszában azt írta, a 21 százalékos emelés minden szakdolgozónak jár, az illetményen felüli pótlékok összegét pedig eddig is, ezután is az intézmény határozza meg.

Korábban egy szakdolgozó arról számolt be a MESZK-nek, hogy a főnöke egy nem nyilvános OKFŐ-utasításra vont meg tőle bizonyos kiegészítéseket. Az OKFŐ szerint nem létezik ilyen utasítás.

A MESZK szeretné elérni, hogy garantálják: a béremelésnek minden esetben el kell érnie a 21 százalékot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.