Lázár János arra célozgatott a kampányindítóján, hogy „Márki úr” felakasztaná

POLITIKA
2022 február 10., 18:59

Szinte minden résztvevő narancssárga szájmaszkban figyelte Hódmezővásárhelyen, ahogy beindítja a választási kampányát Lázár János, aki annyira meghatódott a saját rendezvényétől, hogy rögtön az elején elpityeredett. De mire az elmúlt 20 évének összefoglalása után rátért Márki-Zay Péterre, visszatért belé lendület.

Volt egy rész, amikor az egyéni körzetekből kimentett és csak listán indított csúcsfideszeseknek is üzent: „Az emberek megszokták, hogy bizonyos politikai karrier után sok kollégám csak listán szerepel, és amolyan országos politikusként tekint magára, nem pedig mezei képviselőként, ahogy Pesten lesajnálóan mondják.” Az idei választás előtt Orbán ugyanis több magas rangú politikust is kimentett az egyéni indulás alól olyan helyeken, ahol 2018-ban nyertek ugyan a megosztott ellenzék ellen, de a közös jelöltekkel szemben már egyáltalán nem biztos a győzelmük. Ilyen Gulyás Gergely, Varga Mihály vagy Kocsis Máté .

Majd rátért az ellenfelére: „Igaz, hogy a politikai pályámon sokszor sok poszton kipróbálhattam már magam: voltam polgármester, államtitkár, miniszter, frakcióvezető. Sorolni sem tudnám. És szerencsére egyikben sem hoztam szégyent a városomra, a szülőföldemre, a politikai közösségemre és a családomra.

Tényleg voltam én már sok minden, csak akasztott ember nem, ahogy mondani szokás. Bár úgy hallom, a Márki úr szorgalmazná ezt is.”

Beszélt arról is, hogy szerinte valami elbillent, félrecsúszott ebben az országban az elmúlt 30 vagy 100 évben, „hiszen a vidéken élők vannak többségben, mégis ma a vidéken élőké a legnagyobb kisebbség Magyarországon.” Szerinte ez a tanulság a politika mindkét felének. Márki-Zaynak - akire a baloldal Messiásaként hivatkozott - azt üzente: „A vidék, például ez a város, Hódmezővásárhely nem dobbantó. Az itt élők pedig nem kampányaktivisták vagy ingyen statiszták.”

Évtizedek teltek el úgy ebben a városban, hogy végül mindig szót értettünk egymással, képesek voltunk jobban szeretni a várost, mint utálni egymást. Erre 2018-ban jött egy önjelölt megváltó, aki fölrúgta ezt a hagyományt, aki szándékosan megosztja, polgárháborúba kergeti ezt a közösséget” - mondta Márki-Zayról, aki szerinte direkt visszahúzza a várost, hogy aztán a kormányra mutogathasson. Majd arról beszélt, hogy az ő idejében ez a város még ellenzékből is tudott fejlődni. (Igaz, ezt nagyrészt svájci frank alapú hitelekből finanszírozták, amiket a 2010-es kormányváltás után átvállalt az állam.) „Márki-Zay csak fölfelé, Hódmezővásárhely pedig csak lefelé”- összegezte az ellenfele polgármesteri működését, a politikáját pedig szájhősnek, szélhámosnak és megosztónak nevezte, „amit a Messiás most az egész magyar világra rá akar szabadítani”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.