Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Nyomoznak a keleti vakcinák engedélyezése ügyében

február 11., péntek 7:18
2

Hivatali visszaélés és foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak nyomozást a keleti vakcinák engedélyezése ügyében. Erről a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatta Hadházy Ákos független képviselőt, aki korábban feljelentést tett a témában.

„Manapság már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt mutatja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott” - írja Hadházy, aki szerint „politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket, ezzel több százezer honfitársunk életét közvetlenül veszélyeztetve”.

A szakértők hiányolták az adatokat a Szputnyiknál

A gyógyszerhatóság decemberben adta ki a Szputnyik és a Sinopharm vakcina engedélyezési dokumentumait, egyes részleteket kitakarva, de egy egyszerű módszerrel ezek is olvashatóvá váltak.

A gyógyszerhatóság az engedélyezés idején mindenkit igyekezett megnyugtatni, mondván, megnyugtató választ kaptak a kérdésekre, az orosz gyár modern, a minőségbiztosítás megfelelő. A dokumentumokból viszont világosan látszik, hogy a szakértők az engedélyezés előtti napokban is számos adatot, információt hiányoltak, de ennek nyoma sem volt a nyilvános megszólalásokban.

Falus András immunológus, aki akkoriban külsős szakértőként vett részt a vizsgálatban, majd kilépett a testületből, decemberben azt mondta: az orosz vakcina jó vakcina, de ezt egy éve nem támasztották alá a dokumentumok. Szerinte a hatóság egyértelműen „felülről jött hatás miatt” engedte át a Szputnyikot. Az engedélyt tavaly január 20-án adták ki, pedig még 21-én is vizsgálódtak a magyar szakértők Oroszországban.

Kínai vakcina egy szegedi rendelőben Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Lazították a feltételeket, majd engedélyezték a Sinopharmot is

A Sinopharm engedélyezése ennél is gördülékenyebb volt. A magyar hatóság tavaly január 29-én engedélyezte a Sinopharm használatát, közvetlenül azután, hogy a kormány rendeletben lazított a feltételeken. Az engedélyezés pillanatában nem ismertük a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményeit, viszont tudni lehetett, hogy időseken alig vizsgálták az oltóanyagot. Ennek ellenére itthon nekik is nagy számban beadták, és mint azóta kiderült, sok esetben nem termelődött megfelelő mennyiségű antitestjük.

Decemberi sajtótájékoztatóján megkérdezték Orbán Viktortól, tudott-e a kormány a szakértők aggályairól, amikor elindították az oltási kampányt. Azt válaszolta, „a kormány tudott róla, hogy a WHO kiadta és elismerte a kínai vakcinát (...)”, de ez valójában nem az oltási kampány kezdetén, hanem hónapokkal később, májusban történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt