Nyomoznak a keleti vakcinák engedélyezése ügyében

járvány
2022 február 11., 07:18
comments 2

Hivatali visszaélés és foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak nyomozást a keleti vakcinák engedélyezése ügyében. Erről a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatta Hadházy Ákos független képviselőt, aki korábban feljelentést tett a témában.

„Manapság már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt mutatja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott” - írja Hadházy, aki szerint „politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket, ezzel több százezer honfitársunk életét közvetlenül veszélyeztetve”.

A szakértők hiányolták az adatokat a Szputnyiknál

A gyógyszerhatóság decemberben adta ki a Szputnyik és a Sinopharm vakcina engedélyezési dokumentumait, egyes részleteket kitakarva, de egy egyszerű módszerrel ezek is olvashatóvá váltak.

A gyógyszerhatóság az engedélyezés idején mindenkit igyekezett megnyugtatni, mondván, megnyugtató választ kaptak a kérdésekre, az orosz gyár modern, a minőségbiztosítás megfelelő. A dokumentumokból viszont világosan látszik, hogy a szakértők az engedélyezés előtti napokban is számos adatot, információt hiányoltak, de ennek nyoma sem volt a nyilvános megszólalásokban.

Falus András immunológus, aki akkoriban külsős szakértőként vett részt a vizsgálatban, majd kilépett a testületből, decemberben azt mondta: az orosz vakcina jó vakcina, de ezt egy éve nem támasztották alá a dokumentumok. Szerinte a hatóság egyértelműen „felülről jött hatás miatt” engedte át a Szputnyikot. Az engedélyt tavaly január 20-án adták ki, pedig még 21-én is vizsgálódtak a magyar szakértők Oroszországban.

Kínai vakcina egy szegedi rendelőben.
photo_camera Kínai vakcina egy szegedi rendelőben Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Lazították a feltételeket, majd engedélyezték a Sinopharmot is

A Sinopharm engedélyezése ennél is gördülékenyebb volt. A magyar hatóság tavaly január 29-én engedélyezte a Sinopharm használatát, közvetlenül azután, hogy a kormány rendeletben lazított a feltételeken. Az engedélyezés pillanatában nem ismertük a klinikai tesztek harmadik fázisának részletes eredményeit, viszont tudni lehetett, hogy időseken alig vizsgálták az oltóanyagot. Ennek ellenére itthon nekik is nagy számban beadták, és mint azóta kiderült, sok esetben nem termelődött megfelelő mennyiségű antitestjük.

Decemberi sajtótájékoztatóján megkérdezték Orbán Viktortól, tudott-e a kormány a szakértők aggályairól, amikor elindították az oltási kampányt. Azt válaszolta, „a kormány tudott róla, hogy a WHO kiadta és elismerte a kínai vakcinát (...)”, de ez valójában nem az oltási kampány kezdetén, hanem hónapokkal később, májusban történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.