Burján Csaba hozzásegíthette volna a címvédéshez a magyar váltót, ha nincs az óriási balhé egy Kínának beszóló Instagram-posztja miatt

sport
2022 február 12., 10:04

Nem a jégen, címvédőként, hanem az Eurosport stúdiójában elemezte a magyar rövidpályás gyorskorcsolya váltó elrontott péntek elődöntőjét Burján Csaba.

Burján a két Liu-fivérrel, Shaolin Sándorral és Shaoanggal, valamint Knoch Viktorral alkotta azt a négyest, amelyik 4 éve történelmet írva megszerezte Magyarország első aranyérmét a téli olimpián. Knoch aztán visszavonult, Burján karrierjét viszont egy Instagram-poszt törte meg. Erről kicsit később, először nézzük a mostani kudarcos elődöntőt, és arról az olimpiai bajnok véleményét.

Kockázatos taktika, ami nem jött be

Azt még az elődöntő előtt mondta el az M4-nek Liu Shaolin Sándor, hogy a váltó kísérletezni fog:

„Összeraktunk egy taktikát, amit soha nem próbáltunk még ki. Nemcsak a többieknek lesz ez meglepetés, hanem nekünk is. Ha ez működni fog, akkor ott leszünk a döntőben, ha pedig nem, akkor nem”.

Az rögtön az elődöntő elején látszott, hogy más ritmusban vált a magyar csapat, mint a másik három vetélytársa.

Az Eurosportnak nyilatkozó Burján azt mondta, hogy csináltak már ilyet korábban is a futam egy-egy sorozatában, akkor hasznos, ha az edzők úgy érzik, hogy valaki kicsit fáradtabb. De a döntőben ez egy hosszabb periódus volt, kivülről úgy látszott, hogy Liu Shaolin Sándor erejével igyekeztek spórolni, ő maradt ki két sorozatból.

A magyar válogatott edző-menedzsere, Bánhidi Ákos is megerősítette azt egy másik interjúban, hogy valóban ez volt a cél:

„Arra gondoltunk, hogy valahogy bele kell piszkálni ebbe a futamba úgy, hogy a végjátéknál ott lehessünk, és Sanyinak maradjon elég ereje ahhoz, hogy olyan korcsolyázókkal felvegye a versenyt, mint akik ebben a futamban (indultak). Ez bőven elment egy olimpiai döntőnek is”.

photo_camera Nógrádi Bence a futamban Fotó: ALEXANDER VILF/Sputnik via AFP

Burján szerint ugyanakkor ez a csavarás kicsit túl sok volt egy olimpiai elődöntőben, és extra terhet rótt a fiatal Nógrádi Bencére. Nem fizikálisan nagy teher, még mentálisan sem igényel annyi extra koncentrációt, amit egy versenyzőne tudna belerakni, de olyan felesleges dolog volt, amivel nem biztos, hogy annyit nyerünk, mint amennyit Nógrádi Bencétől ez elvett. Burján szerint a csapat három világsztárja Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és a honosított Krueger John-Henry mellett Nógrádi a kisebb név, és bármennyire is jól korizik, minden csapat rá fog figyelni, őt próbálják meg megtörni, kicsit a fejével játszani vagy olyan tempót diktálni, amit esetleg már nem bír.

„Úgyhogy szerintem alapból ez nem volt egy jó döntés, hogy az elején őrá még ezt az extra kicsi plusz is ráterheljék” - mondta Burján.

A taktikáról egyébként az elődöntő után Liu Shaoang azt mondta, hogy nem tudja, miért kellett változtatni, „részemről mehettünk volna úgy, ahogy eddig szoktunk. Azt, hogy az edzők miért így döntöttek, tőlük kell megkérdezni”.

Konkrétan az elrontott váltásról Burján úgy vélekedett, hogy azt nem beszélhették át előtte megfelelően. Az lehet, hogy azzal számoltak, hogy az utolsó sorozatban Nógrádit hamarabb lecserélik egy fél körrel, de a cél előtt 12 körrel elrontott váltásnál az látszott, hogy arra Nógrádi egyáltalán nem számított, és Krueger sem úgy ment bele, mint aki teljesen felkészült rá, kevés ideje volt felgyorsulni a váltásra, miközben kijjebb korizott, nem azon az íven, ahol optimális a váltás. Krueger egyszerűen nem ért oda erre a váltásra, félúton gondolta meg magát, hogy igen, ez most nem jönne össze, ő tovább ment volna, hogy a következő kanyarra helyezze át a váltást. Viszont Nógrádi meglátta, hogy ott van előtte egy ember, meg is lökte, és ilyenkor kénytelen vagy tovább menni, hiszen átvetted a stafétát. „Ez abszolút nem jött ki jól” - mondta Burján.

Az elrontott váltás egyik szereplője, Krueger John-Henry futam utáni nyilatkozata is ezt sugallta: „Futam közben kaptam egy edzői utasítást, hogy változtassunk a váltás sorrendjén, itt félreértés történt, nem volt megfelelő a kommunikáció.”

Nógrádi lett a bűnbak, de miért nem volt Burján a jégen?

A magyar válogatott edző-menedzsere, Bánhidi Ákos szerint benne volt a taktikában az a rizikó, hogy a többiekre háruló plusz teher esetleg visszaüt, és Nógrádinál ez vissza is ütött.

„Nem gondoltuk volna, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült. Folyamatosan visszahozni ilyen (nagy) hátrányt, az nem igazán működik ilyen szinten. Ha másként keverjük a kártyákat, és megmaradunk a hagyományos (váltásnál), úgy gondolom, hogy akkor is ránk tör ez a probléma, és akkor az az esélyünk sem lett volna meg, hogy Sanyi esetleg a végén (…) olyan többletet tud kihozni, amivel meg tudjuk tréfálni az ellenfeleinket. A legjobb tudásom szerint raktunk össze ezt a taktikát” – tette hozzá Bánhidi Ákos.

Liu Shaolin sem kímélte Nógrádit a futam utáni nyilatkozatában:

„Igazából Bencén ment el (a döntő). Nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Szerintem egy jó világkupa-sorozatunk volt, örüljünk, hogy eljutottunk idáig. Sajnos nem sikerült megvédeni a(z olimpiai bajnoki) címet.

Pjongcsangban azért tudtunk jól menni Ádóval, mert (Knoch) Viktor meg (Burján) Csabi nem maradtak le. Most az volt a baj, hogy lemaradtunk, és így, bár jól éreztem magamat a futamban, nem tudtunk már csodát művelni”.

És hogy miért nem volt ott most Pekingben Burján? Egy Instagram-poszt miatt.

photo_camera Burján Csaba négy éve az aranyat ünnepelte Fotó: Vladimir Pesnya/Sputnik

2019 decemberének elején Japánból utazott Kínába a válogatott. A sanghaji reptéren sokat kellett várakozniuk, az ezen felháborodott Burján egy kép mellett a "F*cking China" vagyis "K*baszott Kína" szöveget posztolta ki az Instagramjára. Ez annyira felháborította a magyar válogatott kínai edzőjét, Csang Csing Linát, hogy a magyar szövetség vezetőihez fordult.

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta akkoriban a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina.

Itthon közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy "döbbenetet és dühöt érez" amiatt, ahogy Burján nyilvánosan becsmérelte Kínát. Emlékeztetett arra is, hogy a Kína és Magyarország közötti barátságos kapcsolatok érdekében 2012 óta irányítja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat. Azt írja, hogy a munkája megkezdése előtt a magyar csapat egyetlen érmet sem tudott nyerni nemzetközi versenyen, mostanra viszont már több mint 150 érmet nyert világszínvonalú versenyeken, és történelmi olimpiai aranyat szereztek. A lemondása bejelentése mellett közölte, hogy elvárja a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség nyilvános bocsánatkérését is.

Megkapta, Burjánt pedig 2020 februárjában egy évre eltiltotta a hazai szövetség. A jelek szerint ez sem volt elég ahhoz, hogy a szupereredményes edző megbocsásson neki. Mivel Burján szeptemberben lesz 28 éves, lehetséges, hogy több olimpiára már esélye sem lesz kijutni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.