Ötször annyi erdőt pusztítottak el idén az Amazonas-medencében, mint tavaly ilyenkor

klímaváltozás
február 12., 11:24
comments 2

A brazil kormány műholdas adatai alapján az erdőirtás mértéke az Amazonas-medencében januárban jóval meghaladta az előző éves januári adatot, konkrétan 43a négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, azaz ötször akkora területről tűnt el az erdő, mint tavaly januárban. Az erdőirtás műholdas mérésének 2015-ös kezdete óta ez messze a legmagasabb januári adat.

A friss számok azért okoztak meglepetést, mert januárban általában csak kevés fát szoktak kivágni, az esős időjárás ugyanis többnyire hátráltatja a favágókat. Az utóbbi években azonban sajnos egyre kevesebb eső esik a térségben, ami alapjaiban veszélyezteti az esőerdő fennmaradását. Számos tanulmány bizonyította, hogy az erdőirtás közvetlenül hozzájárul az erdei klíma megváltozásához és a csapadékmennyiség csökkenéséhez, hiszen ahhoz, hogy az esőerdő belsejébe is sok eső jusson, elengedhetetlenül fontos, hogy az óceántól szinte végig egybefüggő erdőtakaró borítsa az Amazonas-medencét. Ha ez a takaró sérül, csökken a párologtatás, és lényegesen kevesebb csapadék jut be a kontinens belsejébe, ami még sebezhetőbbé teszi az ökoszisztémát.

A környezetvédők Jair Bolsonarót, Brazília szélsőjobboldali-populista elnökét vádolják azzal, hogy nemhogy nem tesz eleget az erdőirtás visszaszorításáért, intézkedéseivel még gyorsítja is a folyamatot.

A brazil kormány többször ígéretet tett arra, hogy megállítja az erdőirtást, és nemzetközi partnerei valamint környezetvédő szervezetek többször kérték is erre, hiszen a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedését csak akkor lehet kordában tartani, ha hatékonyan lépünk fel az erdőirtással szemben, különösen Brazíliában.

Az Amazonas-medencében elsősorban faanyagért vágják a fákat, valamint azért, hogy helyet csináljanak bizonyos növények termeléséhez és állattartáshoz. A brazil Greenpeace a januári erőirtási adatok nyilvánosságra hozatala után újra kérte a legnagyobb amerikai és európai élelmiszerláncokat, hogy ne forgalmazzanak olyan termékeket, melyek előállítása erőirtással jár. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt