Vlagyimir Putyin megkapta a felhatalmazást, hogy Oroszország határain kívül is bevethesse a hadsereget

külföld
2022 február 22., 16:35
comments 9

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal a kérdéssel fordult a képviselőházhoz, hogy engedélyezze a hadsereg bevetését a határokon túli területeken. Azok után, hogy a szakbizottságok támogatták a kezdeményezést, a képviselőháznak húsz percébe sem került jóváhagyni azt.

A szóban forgó haderő létszámát és a határon túli bevetések időtartamát az elnök határozhatja meg.

Andrej Klisasz szenátor a „vitában” kijelentette, a donyecki és luganszki „népköztársaságokkal” kötött megállapodások biztosítják a jogi alapot a vonatkozó lépésekhez, „a cél a béke fenntartása”. Jurij Vorobjov szenátor ugyanott ráerősített, hogy a haderő bevetésének a békét kell garantálnia.

photo_camera Ez a felvétel még csak egy hadgyakorlaton készült Fotó: -/AFP

Az ukrán hatalom a vérontás útjára tévedt, ezt meg kell akadályozni, a béke a cél, folytatta Nyikolaj Pankov, az orosz honvédelmi miniszter helyettese.

A szenátorok mindezek után – nem meglepő módon – egyhangúlag elfogadták a javaslatot, a róla szóló határozat ezzel életbe lépett, innentől kezdve hivatalosan is útnak indulhatnak az orosz csapatok a luhanszki és donecki területekre.

Előzőleg kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte. A ratifikálási okmányokat Putyin aláírta, a folyamat a szerződések közzétételével zárul le, várhatóan még a nap folyamán.

A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.