Miskolcon is elmarasztalt a választási bizottság egy iskolában laptoposztással kampányoló fideszes képviselőt

február 23., szerda 17:56

Az MSZP tett panaszt Csöbör Katalin ellen, aki a Fidesz képviselőjelöltje a Borsod 01-es körzetben, mivel néhány napja jogellenes kampánytevékenységet folytatott egy iskolában: az egyik állami program laptopjait osztotta ki a miskolci Avasi Gimnáziumban Cseresnyés Péter ITM államtitkár társaságában. A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy a fideszes jelölt jogsértést követett el. A további jogszabálysértéstől eltiltották, bírság kiszabását viszont nem tartották indokoltnak. (Csöbör egyébként azok közé a képviselők közé tartozik, akik 2018-ban gyengén muzsikáltak, idén mégis újraindítja a Fidesz.)

Csöbör Katalin állami laptopot osztva kampányol a miskolci Avasi Gimnáziumban Fotó: Csöbör Katalin / Facebook

Az MSZP kifogása szerint Csöbör Katalin részvétele az eseményen, és az arról készült bejegyzés azt sugallja az átlagos választópolgár számára, hogy az eszközök a képviselő közvetlen, személyes tevékenységének eredményeként kerültek az iskolába, továbbá a választási kampány kontextusában az átlagos választópolgár nem tudja tisztán elkülöníteni a képviselői és a jelölti minőségben való megjelenést, és a jelenleg zajló választási kampányra tekintettel Csöbör Katalin megjelenését a jelölti szerephez köti. Ráadásul Cseresnyés Péter államtitkár jelenléte a párt szerint jogtalan előnyt biztosított Csöbör számára.

A Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy Csöbör Katalinnak, mint jelenlegi országgyűlési képviselőnek nincs olyan, jogszabályban rögzített feladata, amely során a Miskolci Tankerületi Központ által biztosított eszközök kiosztásában közre kellene működnie. A Választási Bizottság úgy ítélte meg, hogy Csöbör Katalin jelölt az átadáson képiselői tisztségéből nem levezethető funkciót ellátva, politikai céllal, képviselőjelölti minőségében járt el, és kampánytevékenységet végzett, amikor az Avasi Gimnáziumban az eszközök ünnepélyes átadásán részt vett, és abban közreműködött. Cseresnyés Péter államtitkár kapcsán a Választási Bizottság a kifogást nem találta megalapozottnak.

Más körzetben korábban Vitályos Esztert is elmarasztalták ugyanezért, Horváth Istvánt viszont nem.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt