Ukrajna bevezeti a rendkívüli állapotot az ország egész területére

külföld
2022 február 23., 20:27

Az ukrán parlament szerda este döntött a rendkívüli állapot bevezetéséről az egész ország területére. Az intézkedés szükségességéről Volodimir Zelenszkij elnök már kedden is beszélt – akkor csak az Oroszországgal határos megyéket említette –, szerdán aztán kibontakozott némi polémia arról, hogy végül is mely régiókat érintsék a különleges szabályok.

A nemzetbiztonsági tanács az egész országra vonatkozóan tartotta szükségesnek a bevezetést Olekszij Danilov RNBO-elnök reggeli bejelentése szerint, ám a parlament első körben még nem határozott, a döntést az esti rendkívüli ülésre halasztotta, közben a szakbizottságokban korrekciókat hajtottak végre a szövegen.

photo_camera A nemzeti gárda katonái a kijevi parlament előtt 2022. február 23-án Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A határozatot 335 igen szavazattal fogadták el, a rendkívüli állapot február 24-én lép életbe, időtartama 30 nap, ami meghosszabbítható.

A benne foglalt rendelkezések a következők:

  • különleges szabályok a be- és kiutazással kapcsolatban, gépjárművek átvizsgálása (indokolt esetben)
  • tömegrendezvények és sztrájkok tiltása (indokolt esetben, bírósági döntésekkel)
  • kijárási tilalom (a közigazgatás által megjelölt településeken)
  • iratok ellenőrzése, állampolgárok és ingatlanaik átvizsgálása (indokolt esetben)
  • tiltás a sorkatonai szolgálatra kötelezettek és a hadközelezettek tartózkodási helyének módosítására a hadkiegészítési parancsnokságok engedélye nélkül; az érintettek nem hagyhatják el Ukrajnát
  • információk terjesztésének tiltása, amelyek destabilizációhoz vezethetnek
  • a távközlés és az internetforgalom különleges szabályozása
  • előfordulhat a lakosság ideiglenes vagy végleges evakuálása alternatív lakóhelyek biztosításával

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.