Biden nem tervezi, hogy Putyinnal beszéljen

háború
2022 február 24., 19:13
comments 2

Joe Biden beszédet tartott, és bejelentette, hogy a G7-es vezetőkkel megegyeztek, hogy szankciókat fognak bevezetni Oroszországgal szemben, és korlátozni fogják, hogy az oroszok dollárban, fontban, euróban és jenben kereskedjenek, illetve azt is, hogy részt vehessenek a globális gazdaságban, hogy az orosz hadsereget finanszírozni tudják. 1000 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztanak be, köztük négy nagy orosz bank amerikai kitettségét. 1400 milliárd dollárnyi eszközt kezelő orosz céget korlátoznak, és Oroszország high-tech importjának több mint felét el fogják vágni.

Biden bejelentette, hogy pénteken több mint 30 NATO-tagország találkozik, de nem fognak beavatkozni Ukrajnában, viszont megvédik a NATO keleti végét. Biden szerint jó hír, hogy a NATO egységesebb, mint valaha. Romániában, Lettországban, Litvániában, Észtországban és Lengyelországban is NATO-csapatok vannak jelen, és Németországba is amerikai katonákat küldenek.

Biden azt mondta, a kormány megpróbálja majd csökkenteni a gázárak növekedése miatti fájdalmat, és nincs most itt az ideje, hogy az energiacégek nyerészkedjenek, figyelemmel kísérik a globális energiacégek tevékenységét.

Biden szerint ez az agresszió nem maradhat válasz nélkül, Amerika kiáll a bullykkal szemben. Az amerikai elnök szerint az orosz propaganda megpróbálja tagadni, hogy a Kreml mondvacsinált okokkal indított háborút.

Biden szerint most az egész világ láthatja, hogy Putyin és a Kreml-beli haverjai miben mesterkednek: birodalmat építenek bármi áron.

Biden szerint az USA és a szabad világ elutasítja Putyinnak azt az elképzelését, hogy egy ország agresszióval bármit elérhet, és megváltoztathatja a határait. Biden szerint Putyin háborúja Oroszországot gyengébbé, a világ többi részét erősebbé fogja tenni.

A szabadság győzni fog, Isten óvja Ukrajna népét – zárta beszédét Biden, aki kérdésre elárulta: nem tervezi, hogy Putyinnal beszéljen.

photo_camera Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

Azt is elmondta, hogy a SWIFT-ből való kizárás egyelőre nem opció.

Azt is megkérdezték, hogy Putyin mire gondolhatott, amikor megtorlással fenyegetőzött - esetleg nukleáris csapásra?. Biden azt mondta, senki sem tudja, mivel fenyegetőzik Putyin. Az orosz elnök beszédéről azt mondta, nagyobb ambíciói vannak, a volt Szovjetuniót akarja feléleszteni, de a világ többi része ezt nem fogja hagyni.

Többen is kérdezték, hogy mi lesz, ha a szankciók nem fogják elérni a hatásukat, de Biden azt mondta, a szankciók annyira meg fogják gyengíteni Oroszországot, hogy lesz eredményük. Biden arra a kérdésre, hogy miért nem vezetnek be szankciókat már ma Putyinnal szemben, nem válaszolt.

Kérdezték, hogy Kínát is arra sürgeti-e, hogy segítsen Oroszországgal szemben, de azt mondta, ezt egyelőre nem kommentálja, egy másik kérdésre pedig azt válaszolta, Indiával még tárgyalnak az ügyet illetően. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.