Döbbenetes az orosz hadsereg erőfölénye

külföld
2022 február 24., 08:55

Sokszoros erőfölényben van Oroszország Ukrajnával szemben. Ez persze nem meglepő, az orosz hadsereg a világ egyik legerősebbje, ha az amerikaival nincs is egy ligában - ki van -, de létszámában és képességeiben is messze felülmúlja az ukránt, még ha az európai léptékkel kifejezetten nagynak is számít.

Az Al-Jazeera összehasonlítása szerint

  • Oroszországnak 900 ezres hadserege van, amit kétmillió tartalékossal tud kiegészíteni;
  • az ukrán hadsereg 209 ezer fős, vész esetén 900 ezer tartalékost tud mozgósítani.

Már ebből is látható, hogy Oroszország a háborút megelőző hetekben közel akkora haderőt vonultatott fel az ukrán határra, amekkora a teljes ukrán hadsereg. A nyugati hírszerzési értesülések már a múlt héten is 190 ezer orosz katonáról szóltak, azóta pedig további alakulatok is érkeztek az orosz-ukrán határra.

Orosz tankok felvonulása a Nyugat-2021 hadgyakorlaton a kalinyingrádi enklávéban.
photo_camera Orosz tankok felvonulása a Nyugat-2021 hadgyakorlaton a kalinyingrádi enklávéban. Fotó: RUSSIAN MINISTRY OF DEFENSE/HAND/Anadolu Agency via AFP

Az orosz hadsereg anyagi erőfölénye is hatalmas:

  • az oroszoknak 7571 tüzérségi eszközük van, az ukránoknak 2040;
  • 12420 orosz tankkal szemben az ukránoknak 2596 darabjuk van;
  • páncélozott harcjárműből az oroszoknak 30122, az ukránoknak 12303 van;
  • Harci helikopterből az oroszoknak 544, az ukránoknak 34 van;
  • a teljes légi fölényt 1511 orosz vadászgép és bombázó biztosítja 98 ukrán repülővel szemben.

Oroszország rendre a globális top 5-ben van a hadseregre költött pénzben, katonai költségvetése 61,7 milliárd dollár, ez a kormányzati kiadások 11,4 százalékát teszi ki. Ukrajna is bőszen költ a hadseregére, kormányzati kiadásai 8,8 százalékát fordítja erre, de ez így is csak évi 5,9 milliárd dollár a Stockholmi Nemzetközi Béke Kutatóintézet (SIPRI) adatai szerint.

Ukrajnának ez alapján nyílt háborúban semmi esélye Oroszországgal szemben, amely képes teljesen megbénítani az ukrán légierőt - az első rakétacsapásokat eleve az ukrán katonai repterekre mérték -, a légi fölény biztosításával pedig szárazföldi erői is nagyobb biztonságban hatolhatnak be a vadászbombázók és a harci helikopterek fedezettüzében.

Az ukrán hadsereg mindazonáltal tud kellemetlenségeket okozni, mert az elmúlt hónapokban a nyugati szövetségeseitől sok Javelin rakétát kapott, Törökországtól pedig Bayrakhtar drónokat szerzett be. Ezek igen hatékony páncélelhárító eszközök, vagyis gerillataktikákat bevetve az ukránok komolyabb vérveszteséget is okozhatnak a támadó orosz alakulatoknak. (Via Al-Jazeera)

photo_camera Forrás: Aljazeera


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.