Szóról szóra lefordítottuk Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni hadüzenetének legfontosabb részeit

háború
2022 február 24., 11:52

Az orosz elnök csütörtök hajnalban ismét hosszú beszédet intézett Oroszország népéhez – a héten a másodikat, az előzőt itt elemeztük részletesen –, amelyet megint alaposnak szánt történelmi-világpolitikai fejtegetéssel vezetett fel.

A bevezető rész pontokba szedve:

  • a NATO keleti terjeszkedése súlyos veszélyekkel jár Oroszország biztonságára nézve
  • Oroszország harminc éven át hiába próbált végtelen türelemmel megállapodni a Nyugattal a biztonsági garanciákról, csak cinizmussal, hazudozással, nyomásgyakorlással, zsarolással szembesült
  • a Szovjetunió összeomlását úgy fogták fel Nyugaton, hogy a vele megkötött megállapodásokat sem kell betartani, sokszorosan felrúgták a status quót
  • Belgrád bombázásával kezdődött Európa közepén
  • utána Irak, Líbia és Szíria következett, és a hazugságok nem létező tömegpusztító fegyverekről és más veszélyekről
  • megígérték, hogy a NATO nem fog keleti irányba terjeszkedni, ezt nem tartották be
  • az Egyesült Államok a hazugság birodalmává változott
  • a 90-es években és a 2000-es évek elején a Nyugat támogatta a szeparatizmust és a fegyveres zsoldosbandákat Oroszország déli részén
  • 2021 decemberében Oroszország ismét tett egy kísérletet a kölcsönös biztonsági garanciák kidolgozására, de süket fülekre talált
  • tovább késlekedni nem lehet, 1940-ben és 1941 elején is addig várt a Szovjetunió, ameddig nem lett volna szabad
  • Oroszország a Szovjetunió összeomlása utáni veszteségek ellenére mára ismét a világ egyik vezető atomhatalma, aki ellene fordul, rettenetes következményekkel szembesülhet
  • a NATO terjeszkedésének veszélye évről évre nagyobb, felelőtlenség lenne hagyni
  • Ukrajna területének Nyugat általi kisajátítása elfogadhatatlan
  • Oroszország feltartóztatása az USA számára geopolitikai alapvetés, Oroszország számára élethalálkérdés
  • Oroszország a Donbasszban 8 éven át mindent megtett a politikai rendezés érdekében, hiába, ami ott zajlik, tűrhetetlen
  • a NATO a céljai érvényesítése érdekében azt is támogatja, hogy Ukrajnában szélsőjobboldaliak és neonácik legyenek hatalmon
  • az ukránok vissza akarják foglalni a Krímet, az összeütközés ezekkel az erőkkel elkerülhetetlen
  • Oroszország tiszteletben tartja a posztszovjet térségben létrejött összes államot, de a mai Ukrajnából kiinduló veszélyek miatt nem érzi magát biztonságban
  • a 2000-es évek elején Oroszország helytállt a Kaukázusban, 2014-ben a Krímben, 2015-ben Szíriában, más lehetősége akkor sem volt, és most sincs
  • haladéktalanul meg kellett hozni a döntéseket azok után, hogy a Donbassz népköztársaságai katonai segítséget kértek

És a lényeg gyakorlatilag szóról szóra:

photo_camera Háborús Putyin-plakát Moszkvában 2022. február 24-én, a szövege: „Vele vagyunk Oroszország szuverenitásáért! És te?” Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

„Meghoztam döntésemet a különleges katonai műveletek lefolytatásáról. Ezek célja megvédeni azokat az embereket, akik az elmúlt nyolc évben megálaztatásoknak és népirtásnak voltak kitéve a kijevi rezsim részéről. Ennek érdekében Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére törekszünk. Emellett átadjuk a bíróságnak azokat, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosság, ezen belül Oroszország állampolgárai ellen.

Terveink között nem szerepel ukrán területek megszállása. Senkire sem akarunk erővel rákényszeríteni semmit.

Halljuk, hogy a Nyugaton egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy az egykor a szovjet totalitárius állam által aláírt megállapodásokban foglaltakat – amelyek rögzítették a második világháború utáni rendet – már nem szükséges végrehajtani. Nos, mit kellene válaszolnunk erre? A második világháború következményei és a népünk által a nácizmus legyőzése érdekében hozott áldozatok számunkra szentek.

Ez nem mond ellent az emberi szabadságok eszményeinek, kiindulva a realitásokból, amelyek az elmúlt évtizedekben kialakultak. Nem vonja kétségbe a nemzetek önrendelkezésének jogát sem, amelyet az ENSZ alapokmányának 1. cikkelyében rögzítettek.

Emlékeztetnék arra, hogy a Szovjetunió megalakulásakor és a második világháború után sem kérdezték meg a mai Ukrajna területein élő embereket arról, hogy miként képzelik el az életüket. A mi politikánk középpontjában a szabadság áll. A szabad választás joga ahhoz, hogy mindenki maga határozza meg a saját és gyermekei jövőjét. Fontosnak tartjuk, hogy ezzel a joggal, a választás jogával a mai Ukrajna területén élő összes nép élhessen,amelynek ez szándékukban áll.

Ezzel összefüggésben Ukrajna polgáraihoz fordulok. 2014-ben Oroszországnak kötelessége volt megvédeni a Krim és Szevasztopol lakóit azoktól, akiket önök is náciknak neveznek. A krímiek és a szevasztopoliak meghozták a maguk döntését – együtt akartak lenni történelmi hazájukkal, Oroszországgal, és mi ezt támogattuk. Megismétlem, egyszerűen nem tehettünk mást.

Ami ma történik, annak nem az a célja, hogy megsértsük Ukrajna és az ukrán nép érdekeit. Lépéseink azt a célt szolgálják, hogy Oroszország megvédje Ukrajnát azoktól, akik túszul ejtették, és fel akarják használni a mi országunk és a saját népe ellen.

Megismétlem, cselekedeteink az önvédelmet szolgálják a jelenlegi veszélyekkel szemben, de a még nagyobb bajjal szemben is, ami ahhoz képest alakulhat ki, ami ma történik. Bármilyen nehéz is, kérem, értsék ezt meg. Együttműködést kérek, hogy minél hamarabb túllépjünk ezen a tragikus pillanaton, és együtt menjünk tovább, úgy, hogy senkinek sem engedjük meg, hogy beleszóljon a dolgainkba, a kapcsolatainkba, és önállóan építhessük újra azokat, megteremtve a szükséges feltételeket problémáink rendezéséhez. Ez a fennálló államhatároktól függetlenül egységes egészként erősíthet meg bennünket. Hiszek ebben – pontosan ilyen lesz a közös jövőnk.

Kötelességem az ukrán hadsereg katonáihoz fordulni.

Tisztelt bajtársak! Apáik, nagyapáik, dédapáik nem azért harcoltak a fasiszták ellen és védték a közös hazánkat, hogy a mai neonácik bitorolják a hatalmat Ukrajnában. Önök az ukrán nép védelmére esküdtek fel, nem a nemzetellenes juntáéra, amely kirabolja Ukrajnát és megalázza ezt a népet.

Ne teljesítsék a parancsaikat. Arra kérem önöket, hogy minél előbb tegyék le a fegyvert, és menjenek haza. Hogy világos legyen: az ukrán hadsereg valamennyi katonája, aki teljesíti a követelést, akadálytalanul elhagyhatja a harci cselekmények területét, és visszatérhet a családjához.

Még egyszer határozottan aláhúzom, minden felelősség a vérontásért teljes egészében az ukrajnai rezsim lelkét fogja terhelni.

Most néhány fontos, nagyon fontos szót mondanék azoknak, akik esetleg arra hajlanak, hogy kívülről avatkozzanak be a folyamatokba. Bárki próbálna megzavarni bennünket, vagy fenyegetni az országunkat, a népünket, tudnia kell, Oroszország válasza azonnali lesz, és olyan következményekkel jár, amilyenekkel egész története során még soha senki nem találkozott. Felkészültünk minden eshetőségre. Az összes ezzel kapcsolatos döntést meghoztuk. Remélem, hallják, amit mondtam.

Oroszország tisztelt polgárai!

Az államok és népek léte, sikerük, életképességük, jólétük a kultúrájukból, értékeikből, őseik tapasztalataiból, hagyományaik erős gyökérzetéből fakad. De függ attól is, hogy az állandóan változó körülményekhez hogyan tud alkalmazkodni, miként összesíti erőit annak érdekében, hogy a jó irányba haladhasson tovább.

Az erőre mindig szükség van, de az erő minősége különbözik. A hazugság birodalmának alapja, amiről már beszéltem, a durva, egyenes irányú erő. Az ilyenekre mondják nálunk: erő van, ész nem kell hozzá.

De mi tudjuk, hogy a valódi erő az igazságosságban és az igazságban van, és az a mi oldalunkon áll.Ha ez így van, nehéz nem egyetérteni azzal, hogy éppen az erő és a küzdelemre való készenlét képezi a függetlenség és a szuverenitás alapját. Ezek azok a feltétlenül szükséges fundamentumok, amelyekre bízvást építhetjük a jövőnket, a házunkat, a családunkat, a hazánkat.

Tisztelt honfitársaim!

Meggyőződésem, hogy Oroszország fegyveres erőinek hazájuk iránt elkötelezett katonái és tisztjei professzionálisan, férfiasan teljesítik kötelességüket. Nincs kétségem, hogy összeszedetten és hatékonyan teszik a dolgukat a közigazgatás képviselői, és a szakemberek, akik a gazdaság, a pénzügyi rendszer, a szociális szféra stabilitásáért felelnek, valamint a vállalatvezetők és az egész oroszországi üzleti élet. Számítok az összes parlamenti párt és társadalmi erő konszolidált és hazafias hozzáállására.

Összességében, ahogy mindig is volt a történelem során, Oroszország sorsa soknemzetiségű népünk arra érdemes kezében van. Ez azt jelenti, hogy a meghozott döntéseket végre fogjuk hajtani, a kitűzött célokat el fogjuk érni, hazánk biztonságát képesek leszünk garantálni.

Hiszek az önök támogatásában, és abban a legyőzhetetlen erőben, amelyet a hazánk iránt érzett szeretet biztosít számunkra.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.