Joe Biden: Az orosz diktátor a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de csúnyán elszámolta magát

háború
2022 március 02., 04:18
comments 8

Vlagyimir Putyin orosz diktátor hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de „csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amire nem számított: találkozott az ukrán néppel – mondta Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az Amerikai Egyesült Államok állapotáról elmondott évértékelő, State of the Union-beszédében.

Joe Biden, mögötte Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi
photo_camera Joe Biden, mögötte Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi Fotó: Saul Loeb/AFP

„Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk” – mondta Biden.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy követve Kanada és az EU országainak példáját, kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az USA légteréből. „A szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak” – mondta Biden.

link Forrás

Az elnök azt is mondta: „Történelmünk során megtanultuk ezt a leckét: amikor a diktátorok nem fizetik meg az árat az agressziójukért, még nagyobb káoszt okoznak. Tovább mennek. És az Amerikát és a világot érő költségek és fenyegetések folyamatosan nőnek.”

Azt mondta, a NATO területének minden egyes hüvelykét meg fognak védeni a teljes haderejükkel, ha szükséges. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.