Meglepő hangnemben szedte le a keresztvizet Brüsszelről az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese

háború
2022 március 02., 16:08
comments 3

Az Európai Parlament keddi állásfoglalásából hiányzik a bátorság és azok a sarokpontok, amelyeket az Unió és tagállamai kötelesek lennének szem előtt tartani Ukrajna tagjelöltté fogadásának folyamata során. Ezt Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese írta közösségi oldalán, meglehetősen számonkérő hangnemben.

A parlament – amelynek ülésén a videón bejelentkező Volodimir Zelenszkijt álló vastapssal köszöntötték – nyilatkozatba foglalta, hogy az unió intézményei kötelesek tagjelölti státust kínálni Ukrajnának, majd folytatni a munkát az integráció érdekében.

Zsovkva elfogadja, hogy maga az Európai Parlament nem biztosíthat ilyen státust országának, de szerinte a képviselők lehettek volna bátrak annyira, hogy kijelölik azokat a konkrét politikai kereteket, amelyek között az uniónak és a tagországoknak mielőbb el kellene végezniük a csatlakozással kapcsolatos munkát. Ez nem történt meg.

photo_camera Ursula von Leyen, az Európai Bizottság elnöke tapsol Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek az Európai Parlament 2022. március 1-jei ülésén Fotó: JOHN THYS/AFP

„Szeretném még egyszer világossá tenni elnökünk álláspontját: Ukrajnának a teljes értékű uniós tagfelvétel gyorsított folyamatára van szüksége. Ez azt jelenti, hogy az általános és hosszadalmas bürokratikus rutin helyett példátlan sebességgel kellene felvenni Ukrajnát. A mi országunk készen áll erre. Ugyanezt akarjuk látni Brüsszeltől és az összes tagállamtól” – írta a hivatalvezető-helyettes.

Hozzátette, az Európai Bizottság és az Európa Tanács egyetlen ülését sem tarthatják meg anélkül, hogy Ukrajna integrációjának egyes kérdései ne kerüljenek napirendre.

„Másmilyen menetrendet nem fogadnak el az ukránok Brüsszeltől” – írta merészen Ihor Zsovkva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.