Mi történt az éjszaka Ukrajnában?

háború
március 2., 5:00
comments 1
photo_camera Mentőegységek a harkivi tévétorony elleni támadás után kedd este. Fotó: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via AFP

Az éjszaka az orosz csapatok előrenyomultak a két nagyváros, Harkiv és Kijev felé, közben Joe Biden amerikai elnök a State of the Union-beszédének nagy részét az orosz diktátor háborújának szentelte. A BBC összeszedte a legújabb fejleményeket:

  • Az orosz csapatok az elmúlt órában ejtőernyővel ugrottak Harkivbe, fokozva a támadást Ukrajna második legnagyobb városa ellen, ahol kedden több tucat civilt öltek meg bombamerényletekben.
  • Helyi ukrán tisztviselők szerint a kisebb déli város, Herszon is az orosz erők kezébe került.
  • Joe Biden amerikai elnök kitiltotta az orosz repülőgépeket az Egyesült Államok légteréből. Az amerikai elnök az évértékelő beszédében azt mondta: Putyin körbezárhatja Kijevet tankokkal, de sosem fogja megszerezni az ukrán nép szívét és lelkét.
  • Ukrajna amerikai küldöttét tapssal jutalmazták a beszéden. A BBC azt írja, Okszana Markarova a héten döntő fontosságú információkat közölt az amerikai törvényhozókkal, többek között azt állította, hogy Oroszország tiltott vákuumfegyvereket használt a hadviselésben.
  • Az ENSZ szerint eddig több mint 680 ezren menekültek el Ukrajnából.
  • A Boeing és az ExxonMobil is megszakította a kapcsolatait Oroszországgal.
  • Eközben az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország megduplázta a csapatait Ukrajna északi határán. Az északi orosz erők a Kijev elleni hadjáratra indultak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt