Mi történt az éjszaka Ukrajnában?

háború
2022 március 02., 05:00
comments 1
Mentőegységek a harkivi tévétorony elleni támadás után kedd este.
photo_camera Mentőegységek a harkivi tévétorony elleni támadás után kedd este. Fotó: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via AFP

Az éjszaka az orosz csapatok előrenyomultak a két nagyváros, Harkiv és Kijev felé, közben Joe Biden amerikai elnök a State of the Union-beszédének nagy részét az orosz diktátor háborújának szentelte. A BBC összeszedte a legújabb fejleményeket:

  • Az orosz csapatok az elmúlt órában ejtőernyővel ugrottak Harkivbe, fokozva a támadást Ukrajna második legnagyobb városa ellen, ahol kedden több tucat civilt öltek meg bombamerényletekben.
  • Helyi ukrán tisztviselők szerint a kisebb déli város, Herszon is az orosz erők kezébe került.
  • Joe Biden amerikai elnök kitiltotta az orosz repülőgépeket az Egyesült Államok légteréből. Az amerikai elnök az évértékelő beszédében azt mondta: Putyin körbezárhatja Kijevet tankokkal, de sosem fogja megszerezni az ukrán nép szívét és lelkét.
  • Ukrajna amerikai küldöttét tapssal jutalmazták a beszéden. A BBC azt írja, Okszana Markarova a héten döntő fontosságú információkat közölt az amerikai törvényhozókkal, többek között azt állította, hogy Oroszország tiltott vákuumfegyvereket használt a hadviselésben.
  • Az ENSZ szerint eddig több mint 680 ezren menekültek el Ukrajnából.
  • A Boeing és az ExxonMobil is megszakította a kapcsolatait Oroszországgal.
  • Eközben az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország megduplázta a csapatait Ukrajna északi határán. Az északi orosz erők a Kijev elleni hadjáratra indultak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.