Navalnij: „Mindenkit felszólítok, hogy menjen ki az utcára, és harcoljon a békéért”

március 2., szerda 10:31
15
Alekszej Navalnij 2019. július 20-án Moszkvában. Fotó: Makszim Zmejev/AFP

Alekszej Navalnij megint üzent a börtönből, miután a háború kirobbanásakor azt írta, hogy a szenilis tolvajoknak már nem elég a propaganda, vért akarnak. A bebörtönzött ellenzéki vezető, akit most hosszú évekre félre akarnak állítani, a Twitteren azt írta:

„Mi – Oroszország – békés nemzet akarunk lenni. Sajnos most kevesen neveznének minket annak.

De legalább ne váljunk a megrémült hallgatagok nemzetévé! A gyáváké, akik úgy tesznek, mintha nem vennék észre a nyilvánvalóan őrült cárunk által kirobbantott Ukrajna elleni agresszív háborút.

Nem tudom, nem akarom és nem is fogom csendben nézni, hogy 100 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatos áltörténelmi ostobaságok váltak ürüggyé az oroszoknak ukránok megölésére, az ukránoknak pedig arra, hogy védekezés közben oroszokat öljenek.

Ez a 21. század harmadik évtizede, és tankokban elégett emberekről meg lebombázott házakról szóló híreket nézünk. Valós fenyegetéseket látunk a tévében arról, hogy nukleáris háborút indíthatnak.

Magam is a Szovjetunióból származom. Ott születtem. És a fő üzenet akkor – a gyerekkoromban – a »harc a békéért« volt. Mindenkit felszólítok, hogy menjen ki az utcára, és harcoljon a békéért.

Putyin nem Oroszország. És ha van most valami Oroszországban, amire a legbüszkébbek lehettek, az az a 6824 ember, akiket azért vettek őrizetbe, mert – minden felszólítás nélkül – »HÁBORÚ – NEM!« feliratú plakátokkal vonultak utcára.

Azt mondják, aki nem tud részt venni egy tüntetésen, és nem kockáztatja, hogy letartóztatják, az nem szólíthat fel tüntetésre. Én már börtönben vagyok, úgyhogy azt hiszem, megtehetem.

Nem várhatunk tovább. Bárhol is vagy, Oroszországban, Fehéroroszországban vagy a bolygó másik felén, menj el a városod főterére minden hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon 14 órakor.

Ha külföldön vagy, menj el az orosz nagykövetséghez. Ha tudsz demonstrációt szervezni, csinálj a hétvégén. Igen, lehet, hogy az első napon csak kevesen mennek utcára. És a másodikon – még kevesebben.

De fogcsikorgatva és a félelmet leküzdve elő kell jönnünk, és ki kell követelnünk a háború befejezését. Minden letartóztatott ember helyére két újnak kell érkeznie.

Ha a háború megállításához meg kell töltenünk a börtönöket és a rendőrfurgonokat, akkor meg fogjuk tölteni a börtönöket és a rendőrfurgonokat.

Mindennek ára van, és most, 2022 tavaszán meg kell fizetnünk ezt az árat. Nincs, aki megtegye helyettünk. Ne »legyünk a háború ellen«! Harcoljunk a háború ellen!”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt