Megint elmaradt a menekültek kimenekítése Mariupolból

március 6., vasárnap 14:56

A szombati kudarc után megint „leállították” a civilek evakuálását az ostromlott dél-ukrajnai városból, Mariupolból. A Vöröskereszt megerősítette, hogy a 430 ezer lakosú városból a becslések szerint 200 ezer ember kimenekítésére irányuló kísérletek leálltak, és „nincs részletes és működő megállapodás a konfliktusban részt vevő felek között”.

Egy ukrajnai menekült, aki a szakadár donyecki oldalra hagyta el Mariupolt. Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Az ukrán nemzeti gárda azzal vádolta Oroszországot, hogy folytatja a humanitárius folyosók ágyúzását. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Telegramon közölte, hogy a tervezett kimenekítést a humanitárius folyosókon a folytatódó orosz tüzérségi támadás miatt leállították. „Nem lehetnek »zöld folyosók«, mert csak az oroszok beteg agya dönti el, hogy mikor kezdenek el lövöldözni és kire” – fogalmazott. Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy a donyecki szakadár kormány egyik tisztviselője szerint csak 300 ember hagyta el a várost.

Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy az orosz erők Grad rakétavetőkből indított rakétákkal lőtték a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet, ahol sugárzó anyag és reaktor is van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a videóüzenetében megint azt kérte, hogy a külföldi támogatói hozzanak létre berepülési tilalmi övezetet Ukrajna felett. Vlagyimir Putyin viszont szombaton azt mondta: Oroszország hadviselő félként tekintene azokra az országokra, amik részt vennének az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt