Megint elmaradt a menekültek kimenekítése Mariupolból

háború
2022 március 06., 14:56

A szombati kudarc után megint „leállították” a civilek evakuálását az ostromlott dél-ukrajnai városból, Mariupolból. A Vöröskereszt megerősítette, hogy a 430 ezer lakosú városból a becslések szerint 200 ezer ember kimenekítésére irányuló kísérletek leálltak, és „nincs részletes és működő megállapodás a konfliktusban részt vevő felek között”.

Egy ukrajnai menekült, aki a szakadár donyecki oldalra hagyta el Mariupolt.
photo_camera Egy ukrajnai menekült, aki a szakadár donyecki oldalra hagyta el Mariupolt. Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Az ukrán nemzeti gárda azzal vádolta Oroszországot, hogy folytatja a humanitárius folyosók ágyúzását. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Telegramon közölte, hogy a tervezett kimenekítést a humanitárius folyosókon a folytatódó orosz tüzérségi támadás miatt leállították. „Nem lehetnek »zöld folyosók«, mert csak az oroszok beteg agya dönti el, hogy mikor kezdenek el lövöldözni és kire” – fogalmazott. Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy a donyecki szakadár kormány egyik tisztviselője szerint csak 300 ember hagyta el a várost.

photo_camera Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy az orosz erők Grad rakétavetőkből indított rakétákkal lőtték a harkivi Fizikai és Technológiai Intézetet, ahol sugárzó anyag és reaktor is van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a videóüzenetében megint azt kérte, hogy a külföldi támogatói hozzanak létre berepülési tilalmi övezetet Ukrajna felett. Vlagyimir Putyin viszont szombaton azt mondta: Oroszország hadviselő félként tekintene azokra az országokra, amik részt vennének az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.