Megcímkézi az orosz állami médiumok tartalmait az Instagram

március 8., kedd 23:38
4
Fotó: Alexander Shatov/Unspalsh

Mostantól visszaminősíti az Instagram az orosz állami médiától származó posztokat és sztorikat, és megjelöli azokat a forrásokat is, amik orosz ellenőrzésű médiaoldalakra vezetnek. A cég fejlesztői ezen túl elrejtik az oroszországi és ukrajnai magánfiókok követőinek adatait is.

A közösségi oldal mostantól leminősíti az orosz állami médiából származó posztokat, azaz ezek a tartalmak eleve ritkábban kerülnek majd a felhasználók elé. A fejlesztők abban bíznak, hogy ezzel sikerül visszaszorítani Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatos félretájékoztatását.

A vállalat közölte, hogy már kedden elkezdi visszasorolni ezeket a posztokat a felhasználók feedjeiben és sztorijai között.

Amennyiben a user mégis megosztaná ezeket a tartalmakat, figyelmeztetést kap, hogy azok az orosz állami média termékei. Ha ezzel együtt is megosztják őket, akkor is hátrébb sorolja őket a felhasználók oldalán az algoritmus.

Az Instagram továbbá nem fogja tovább ajánlani az orosz államilag irányított médiafiókok posztjait, és nehezebbé teszi ezeknek a fiókoknak megtalálását is.

A Twitter már korábban elkezdte megjelölni azokat a tweeteket, amelyek orosz állami médiavállalkozásokhoz kapcsolódó weboldalakra hivatkoznak.

A múlt hónapban a Meta, az Instagram anyavállalata, megtiltotta az orosz állami médiának, hogy hirdetéseket futtasson, vagy tartalmakat adjon el a Facebookon. A közösségi oldal nem sokkal később korlátozta az orosz állami médiumok, az RT és a Szputnyik hozzáférését az egész EU-ban, majd a korlátozást kiterjesztette globálisan is. A vállalat később minden hirdetést kivont Oroszországból.

A Facebook mellett a YouTube és a TikTok is betiltotta az RT-t és a Szputnyikot az EU-ban. Az Apple közölte, hogy kivonja ezeket a csatornákat az App Store-ból; a vállalat emellett minden termékértékesítést leállított Oroszországban. (Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt