Amerikai tisztviselők szerint Kínától kért katonai segítséget Oroszország

háború
2022 március 13., 20:54
comments 11

Amerikai kormánytisztviselők arról beszéltek a Financial Times-nak, hogy Moszkva katonai felszerelést és egyéb segítséget kért Pekingtől az ukrajnai invázió megindítása óta. A lap egy másik forrása szerint az USA figyelmeztetni készül szövetségeseit, hogy bizonyos jelek szerint Kína kész lehet segítséget nyújtani Oroszországnak.

Más, névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati források szerint vannak arra utaló információik, hogy a megszállás harmadik hetében az orosz hadsereg kezd kifogyni bizonyos fegyverekből. A Fehér Ház hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket, Kína washingtoni követsége pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Frissítés: a washingtoni követség úgy reagált a hírre, már a cikk megjelenése után, hogy Kína prioritása az, hogy a helyzet ne váljon kontrollálhatatlanná, az ukrajnai állapotokat pedig „valóban aggasztónak” nevezte.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon. A New York Times forrásai azt nem akarták elárulni, hogy vajon ők maguk egyeztettek-e arról, hogy Oroszország csak az olimpia után rohanja le Ukrajnát.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én, a pekingi téli olimpia előtti találkozójukon Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója holnap Rómában találkozik a kínai külpolitika valódi irányítójával, Jang Csie-csivel. Indulása előtt Sullivan arra figyelmeztette Kínát, hogy ne próbálja meg „kimenteni” Oroszországot a szankciók alól. Megfogadta, hogy se Kína, se más nem kompenzálhatja a Putyin-rezsimet, ezt el fogják érni. Hogy miképp, arra nem akart kitérni, de állítása szerint többször jelezték már Pekingnek, hogy ez a pozíciójuk.

Miközben Oroszország a frontokon nem tud olyan ütemben haladni, mint amire mindenki számított, a szankciók pedig válságba taszítják a gazdaságát, egyre több figyelem hárul Kínára. Amely hivatalosan pártatlan fél a háborúban, de a világ országainak óriási többségével szemben nem ítélte el az orosz inváziót, Putyin és Hszi elnök pedig pont az eszkaláció előtt adtak ki egy nagy közös nyilatkozatot arról, hogy a két ország együttműködési lehetőségei „határtalanok”. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.