Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ballisztikus rakétával ölt civileket Donyeckben

háború
március 14., 21:19
comments 5

Oroszország azt állítja, a kijevi erők támadása a szeparatista fellegvár, a kelet-ukrajnai Donyeck ellen 23 ember halálát okozta, az orosz hadsereg pedig „háborús bűntény” elkövetésével vádolta Kijevet.

photo_camera Töredékek egy állítólagos Tocska-U ballisztikus rakétából, amit az oroszok szerint az ukrán erők lőttek ki Donyeck régióban. Az oroszbarát szeparatisták szerint egy lelőtt Tocska rakéta töredékei landoltak a város központjában, és 23 civil meghalt, további 9 pedig megsebesült. Fotó: LEON KLEIN/Anadolu Agency via AFP

Moszkva azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy Tocska-U rakétát lőttek ki Donyeck egyik lakónegyedére, ami az egyik legsúlyosabb támadás a város ellen azóta, hogy Oroszország több mint két héttel ezelőtt csapatokat küldött Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok visszautasították Oroszország vádjait. Leonyid Matjuhin ukrán katonai szóvivő szerint a robbanófejet szállító rakéta valójában egy orosz rakéta. „Ez kétségtelenül egy orosz rakéta vagy más lőszer; nincs is értelme beszélni róla” – mondta Matjuhin.

A Guardian azt írja, sem az orosz, sem az ukrán állításokat nem lehet függetlenül ellenőrizni. A támadásról akkor érkeztek jelentések, amikor az ukrán és az orosz tárgyalópartnerek tárgyaltak a több mint két hete tartó heves harcok megoldásáról, de nem sikerült áttörést elérniük.

„Ilyen fegyverek használata olyan városban, ahol nincsenek fegyveres erők lőállásai, háborús bűn” – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki már többször állított teljesen megalapozatlanul egymásnak ellentmondó dolgokat is. (Rácz András biztonságpolitikai szakértő a Lakmusznak adott interjúban külön kiemelte Konasenkovot, mint az orosz dezinformáció egyik kulcsfiguráját.)

Az Ukrajnát lerohanó Oroszországról már eddig is lehetett tudni, hogy több városban lőtt kifejezetten a civilekre. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt