Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ballisztikus rakétával ölt civileket Donyeckben

háború
2022 március 14., 21:19
comments 5

Oroszország azt állítja, a kijevi erők támadása a szeparatista fellegvár, a kelet-ukrajnai Donyeck ellen 23 ember halálát okozta, az orosz hadsereg pedig „háborús bűntény” elkövetésével vádolta Kijevet.

Töredékek egy Tocska rakétából, amit az oroszok szerint az ukrán erők lőttek ki Donyeck régióban. Az oroszbarát szeparatisták szerint egy lelőtt Tocska rakéta töredékei landoltak a város központjában, és 20 civil meghalt, további 9 pedig megsebesült.
photo_camera Töredékek egy állítólagos Tocska-U ballisztikus rakétából, amit az oroszok szerint az ukrán erők lőttek ki Donyeck régióban. Az oroszbarát szeparatisták szerint egy lelőtt Tocska rakéta töredékei landoltak a város központjában, és 23 civil meghalt, további 9 pedig megsebesült. Fotó: LEON KLEIN/Anadolu Agency via AFP

Moszkva azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy Tocska-U rakétát lőttek ki Donyeck egyik lakónegyedére, ami az egyik legsúlyosabb támadás a város ellen azóta, hogy Oroszország több mint két héttel ezelőtt csapatokat küldött Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok visszautasították Oroszország vádjait. Leonyid Matjuhin ukrán katonai szóvivő szerint a robbanófejet szállító rakéta valójában egy orosz rakéta. „Ez kétségtelenül egy orosz rakéta vagy más lőszer; nincs is értelme beszélni róla” – mondta Matjuhin.

A Guardian azt írja, sem az orosz, sem az ukrán állításokat nem lehet függetlenül ellenőrizni. A támadásról akkor érkeztek jelentések, amikor az ukrán és az orosz tárgyalópartnerek tárgyaltak a több mint két hete tartó heves harcok megoldásáról, de nem sikerült áttörést elérniük.

„Ilyen fegyverek használata olyan városban, ahol nincsenek fegyveres erők lőállásai, háborús bűn” – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki már többször állított teljesen megalapozatlanul egymásnak ellentmondó dolgokat is. (Rácz András biztonságpolitikai szakértő a Lakmusznak adott interjúban külön kiemelte Konasenkovot, mint az orosz dezinformáció egyik kulcsfiguráját.)

Az Ukrajnát lerohanó Oroszországról már eddig is lehetett tudni, hogy több városban lőtt kifejezetten a civilekre. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.