Igor Konasenkov orosz vezérőrnagy szerint nem bombázták le a mariupoli kórházat, ami amúgy legitim célpont volt

háború
2022 március 10., 19:11
comments 6

„Az ukrán katonai infrastrukturális létesítmények elleni csapások következtében 2998 katonai létesítmény semmisült meg” – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki szerint az orosz légierő ma 68 objektumot talált el, köztük van az ukrán fegyveres erők irányítórendszerének két objektuma, 12 logisztikai objektum és három Osa légvédelmi rakétarendszer. „Az orosz légvédelmi rendszerek egy MiG-29-et, három Bayraktar TB-2 pilóta nélküli légijárművet és egy Tochka-U taktikai rakétát semmisítettek meg a levegőben” – -közölte.

Igor Konasenkov orosz védelmi miniszter büszkén jelentette be 180 "külföldi zsoldos" kiiktatását
photo_camera Igor Konasenkov sajtótájékoztatója március 10-én. Fotó: AFP

Konasenkov szerint a hadművelet kezdete óta az ukrán biztonsági erők veszteségei összesen: 98 repülőgép, 110 drón, 144 légvédelmi rakétarendszer, 88 radaroszlop, 1007 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 109 többszörös kilövésű rakétarendszer, 374 tüzérségi löveg és aknavető, 793 különleges katonai jármű.

Konasenkov azt állítja, „az elmúlt napokban egyre gyakoribbá váltak az USA-ból Államokból, Nagy-Britanniából és Európából Ukrajnába érkezett ukrán nacionalisták és zsoldosok orosz orvosok és speciális egészségügyi járművek elleni támadásai”.

A mariupoli szülészeti klinika bombázásáról is beszélt. Azt állította, az orosz hadsereg nem csapott le a mariupoli kórházra, szerinte „abszolút semmilyen küldetés” nem volt földi célpontok eltalálására Mariupol térségében, ilyesmit a légierő nem hajtott végre. „Az állítólagos légicsapás egy teljesen megszervezett provokáció, hogy fenntartsák az oroszellenes izgalmat a nyugati közönség körében” – mondta Konasenkov, aki szerint korábban többször hangoztatták, hogy a mariupoli egészségügyi intézmények, köztük a 3-as kórház február végén leállították a rendes működésüket, és a „nacionalisták” minden dolgozót és beteget elküldtek.

Az ukrán rendőrség felvételén az orosz légicsapás után sérültek hagyják el a mariupoli szülészeti klinikát március 9-én.
photo_camera Az ukrán rendőrség felvételén az orosz légicsapás után sérültek hagyják el a mariupoli gyerekkórházat március 9-én. Fotó: AFP

„A kórház épületét kedvező taktikai elhelyezkedése miatt – közel a városközponthoz – az Azov nemzeti zászlóalj fellegvárává alakították” – mondta, utalva az ukrán haderő szélsőjobboldali egységeire. Szerinte erről tömegesen számoltak be a város lakosai, akik a Kijev irányítása alatt álló területekre és a Donyecki Népköztársaságba mentek.

Tehát az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint nem is bombázták le a mariupoli kórházat, de az amúgy legitim célpont volt, mert katonák voltak ott.

Konasenkov szerint a kórházról készült felvételek bizonyítják, hogy két különálló, a kórház közelében megrendezett robbanás volt: egy föld alatti robbanás és egy másik, kisebb robbanás, amit a kórház épületére irányítottak. „Az épület külső és belső károsodásának jellege félrevezetheti az európai és az amerikai tömegek nem professzionális közönségét, akiknek ez a produkció készült, de a szakértőket nem” – mondta Konasenkov.

Konasenkov szerint Mariupolban mindezeket és más háborús bűnöket a városba zárt bűnözők követik el, és többször is figyelmeztetett, hogy az ostromgyűrű szűkülésével a náci provokációk száma nőni fog, mert nincs hová menekülniük.

A Kreml korábban azt ígérte, utánajár, mi történt a mariupoli szülészetnél. A BBC szerint nem állja meg a helyét az oroszok védekezése, miszerint a kórházban nem voltak civilek, és csak a katonák használták védekezésként. (Interfax)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.