Alaposan kiosztotta Szijjártó Pétert az ukrán külügyminiszter

háború
2022 március 15., 20:20
comments 11
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
photo_camera Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Rendesen leoltotta magyar kollégáját, Szijjártó Pétert a sunnyogó oroszbarát magyar külpolitika miatt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A nyilatkozatot a Telex szemlézte a Pravda és Ukrajna budapesti nagykövetsége után.

link Forrás

Kuleba többek között ezt írja:

„Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kételkedni kezdünk abban, hogy emlékszik az 1848-49-es forradalomra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyar szabadságharcot, vagy 1956-ra, amikor szovjet tankok taposták el a szabadságot Budapest utcáin, a magyarok pedig hiába kérték a Nyugat segítségét.”

Az ukrán külügyminiszter szerint a Magyarország polgárainak biztonságáról való gondoskodás nem egyenlő azzal, hogy szemet hunynak ukrán állampolgárok meggyilkolása felett.

„Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy álljanak egyértelműen Ukrajna oldalára, és adjanak meg minden szükséges támogatást”

- mondja Kuleba, és arra figyelmezteti magyar kollégáját, hogy Oroszország nem fog megállni az ukrán határokon. Ezt mutatja szerinte az is, hogy vasárnap támadás érte a lengyel határhoz közeli NATO-kiképzőbázist Javorivban.

Kuleba szerint az ukránok ma a NATO teljes keleti szárnyát is védik, így Magyarországot is, és azzal zárta a bejelentkezést, hogy Kossuth Lajos szerint a szabadság mindenkié: „Ő ma kiállna Ukrajna mellett.”

Szijjártó Péter a legmagasabb szintű orosz állami kitüntetését, a Barátság-díjat sem adta vissza azok után, hogy az orosz föderáció hadserege lerohanta Ukrajnát és már civileket gyilkol százszámra. De még azt se merte mondani, hogy nem adja vissza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.