Az iráni külügyminiszter Moszkvában tárgyal az iráni atomalkuról

energia
2022 március 14., 23:38
comments 2

Moszkvában tárgyal Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter – jelentette be az iráni tárca szóvivője Teheránban. A látogatásra pár nappal azután kerül sor, hogy Oroszország új követelései miatt megszakadtak a hónapok óta tartó, és már eredménnyel kecsegtető nemzetközi tárgyalások az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felújításáról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (USA, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), illetve Németországgal 7 éve aláírt egyezményben Teherán vállalta, hogy korlátozza az atomtevékenységeit az ellene nukleáris fegyverkezés gyanúja miatt elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. De a megállapodás 2018-ban zsákutcába került, mert az USA kilépett belőle, és ismét bevezette Irán ellen a korábban már feloldott szankciókat, mire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott a vállalt kötelezettségei teljesítésével.

A bécsi tárgyalásokon már közel kerültek a megállapodáshoz, de az ukrajnai háború elindítása után pár nappal Oroszország amerikai garanciákat kért, hogy az ellene meghozott szankciók nem vonatkoznak az Iránnal folytatott katonai és gazdasági együttműködésére. Washington ezt elutasította, így a tárgyalások megrekedtek. Később az amerikai kormányzat jelezte, hogy megmenthetők az eddig elért eredmények, „ha Moszkvában és Teheránban megfelelő döntések születnek”.

photo_camera Illusztráció: AFP

De Amirabdollahián moszkvai látogatását bejelentve az iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak kell olyan politikai döntést hoznia, ami alapján a küldöttségek visszatérhetnek Bécsbe, és Teherán szerint a hivatalos orosz kéréseket érdemben meg kell vitatni, mint bármelyik érintett fél által felvetett témákat.

A nyugati tárgyalók a napokban adtak ki közleményt, ami szerint „senki sem használhatja ki a bécsi tárgyalásokat arra, hogy olyan garanciákhoz jusson, amiknek semmi közük a 2015-ös megállapodáshoz”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.