Ungváry Krisztián: Orbán rendszere több ponton is a putyini rendszer másolata, csak kevésbé erőszakos

POLITIKA
2022 március 15., 07:07
comments 16

Ungváry Krisztián történész szerint „arcpirító hazugság”, hogy a fideszes politikusok szerint csak a sajtó találta ki, hogy a kormány oroszbarát lett volna, mert szerinte „az elmúlt 12 évben gyakorlatilag nem hangzott el Putyinnal kapcsolatos kritika”.

A hvg360-nak adott interjúban Ungváry arról is beszélt, hogy „pusztító lett volna az uniós válasz, ha Orbán Viktor egyedüliként nem szavazta volna meg az Oroszország elleni szankciókat”, és hogy szerinte „az agresszor kezében vannak még kártyák, arra számít, hogy orosz érdekből nő a széthúzás”.

Szerinte azon látszik a legjobban „a kormánypropaganda hatása”, hogy Magyarországon egy réteg úgy tartja, Ukrajna tehet arról, hogy kitört a háború. Ungváry azt mondta, „Európában legfeljebb Szerbiában ilyen magas Oroszország népszerűsége, és ez a legélesebb cáfolata a kormánypárti hazugságnak”.

„Magyarországon folyamatosan erodálták a demokráciát, a demokratikus intézményrendszereket azzal, hogy Putyin Oroszországáról csak jót mondtak, mindenki másról meg szinte csak rosszat.”

Ehhez hozzátette, hogy szerinte a határon túl „sokkal rosszabb a helyzet, az ottani médiában olyan elképesztő mennyiségű az oroszokat támogató szemlélet, hogy az már lejáratja Magyarországot”, és „csak bízhatunk benne, hogy mondjuk egy román olvasó nyelvi okokból ezeket nem érti meg”.

Ungváry szerint „Orbán nem fogja kicserélni a rendszerét egy nyugat-európai típusú liberális demokráciára, mert nem ez volt a politikai célja”, hisz ő maga nevezte azt illiberálisnak, „ami több ponton is a putyini rendszer másolata, csak kevésbé erőszakos”. A történész úgy fogalmazott, hogy míg a többi uniós ország energetikai termékeket importált Oroszországból, addig Orbán „politikai termékeket »vásárolt« Putyintól”, ami „megengedhetetlen”.

Szerinte a Fideszt és „a hozzá hasonló pártokat” – mint például Salvinié Olaszországban, Marine Le Pené Franciaországban vagy a román szélsőjobboldal – „rávehetik” arra, hogy „az Oroszországban előállított rémhíreket terjessze az adott ország állami médiája, például a kifejezetten oroszok ellen kifejlesztett biológiai fegyverekről szóló hírt, amely képtelenség, de biztos, hogy el fog jutni a magyarok egy részéhez is”.

Arról is beszélt, hogy úgy gondolja, Orbán Viktor „nagyon pontosan tudja, hogy mit csinál, csak nem éppen teljesen alaptalanul eddig azt látta, hogy az EU béna kacsa és mindent lehet”. Ehhez hozzátette, hogy „az más kérdés, hogy megvadított választókkal a háta mögött előbb-utóbb kényszerhelyzetbe kerülhet ugyanúgy, mint Nagy-Britanniában a Brexit-pártiak”.

Szerinte „a magyar-ukrán kapcsolatok élezése egyértelműen orosz politikai érdek, ami az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján nem is meglepő.

Arról is beszélt, hogy úgy gondolja, a háború „eltarthat 1-2 hónapig, sőt, nem kizárható az egy év sem, de az legalább 100 ezer civil áldozatot és 6-10 millió ukrán menekültet jelentene, bár utóbbi már így sem kizárt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.