Orbán Trump egyik kedvenc amerikai tanácsadójával készül a választásra

POLITIKA
2022 március 16., 09:07
  • Orbán Viktor és a Fidesz kampánytechnikáinak egyik alappillére, hogy állandóan monitorozzák, miként reagál a közvélemény egy-egy lépésre, és hogyan fogadna tervezett intézkedéseket.
  • Ezen a területen a Fidesz 15 éve amerikai szakemberekkel dolgozik együtt.
  • 2017-ben elhunyt Arthur J. Finkelstein, aki a miniszterelnök egyik legfontosabb politikai mentora volt a statisztikai elemzések és üzenetalkotás területén.
  • Most a legendás „Finkelthink” egyik tanítványával, John McLaughlinnal dolgoznak együtt, aki ismeri az amerikai módszertant, viszont jóval kisebb kaliber a nagy elődnél.

Miközben a magyar kormány retorikája több mint tíz éve az orosz modellt és módszertant követi, van egy területe a kampánycsinálásnak, amiben Orbán Viktor nagyon régóta ragaszkodik az amerikai módszerekhez: ez pedig a közvélemény-kutatás.

Orbán pártja a 2008-as szociális népszavazást megelőző kampány idején kezdett együttműködni az amerikai Arthur J. Finkelsteinnel és George Birnbaummal, akik az amerikai Republikánus Párt legismertebb tanácsadóinak illetve közvélemény-kutatóinak (pollster) számítottak.

A két statisztikus végzettségű szakember a GEB International tanácsadócégen keresztül kötött szerződést a Fidesz hátországát összefogó Századvég Alapítvánnyal, és közel tíz éven keresztül segítették a magyar jobboldal kampányait – egészen Finkelstein 2017-ben bekövetkezett haláláig.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.