Orbán Trump egyik kedvenc amerikai tanácsadójával készül a választásra

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 16., szerda 9:07
12
  • Orbán Viktor és a Fidesz kampánytechnikáinak egyik alappillére, hogy állandóan monitorozzák, miként reagál a közvélemény egy-egy lépésre, és hogyan fogadna tervezett intézkedéseket.
  • Ezen a területen a Fidesz 15 éve amerikai szakemberekkel dolgozik együtt.
  • 2017-ben elhunyt Arthur J. Finkelstein, aki a miniszterelnök egyik legfontosabb politikai mentora volt a statisztikai elemzések és üzenetalkotás területén.
  • Most a legendás „Finkelthink” egyik tanítványával, John McLaughlinnal dolgoznak együtt, aki ismeri az amerikai módszertant, viszont jóval kisebb kaliber a nagy elődnél.

Miközben a magyar kormány retorikája több mint tíz éve az orosz modellt és módszertant követi, van egy területe a kampánycsinálásnak, amiben Orbán Viktor nagyon régóta ragaszkodik az amerikai módszerekhez: ez pedig a közvélemény-kutatás.

Orbán pártja a 2008-as szociális népszavazást megelőző kampány idején kezdett együttműködni az amerikai Arthur J. Finkelsteinnel és George Birnbaummal, akik az amerikai Republikánus Párt legismertebb tanácsadóinak illetve közvélemény-kutatóinak (pollster) számítottak.

A két statisztikus végzettségű szakember a GEB International tanácsadócégen keresztül kötött szerződést a Fidesz hátországát összefogó Századvég Alapítvánnyal, és közel tíz éven keresztül segítették a magyar jobboldal kampányait – egészen Finkelstein 2017-ben bekövetkezett haláláig.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt