Publicus Intézet: A fideszeseknek csak a 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát

március 17., csütörtök 19:00
31

A kormánypárti szavazóknak csak a 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mond véleményt a történtekről – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava ismertetett.

A felmérés szerint a teljes lakosság körében 64 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország az agresszor, miközben az ellenzéki táboron belül több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

Győzike és Fásy Ádám az első sorban a Békemeneten Fotó: Halász Júlia

Csak a megkérdezettek 14 százaléka szerint terjedhet át a háború Magyarországra, inkább az ellenzékiek vélik ezt, és csak a válaszadók tizede szerint reális az esélye annak, hogy az orosz-ukrán háborúban atomfegyvert is bevetnek. Jó hír, hogy a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint a NATO-tagságunk biztonságot jelent az országnak.

Az oroszellenes EU-s szankciókat a fideszesek harmada túlzónak tartja, de az ellenzékiek ennél is nagyobb arányban támogatnának még keményebb lépéseket.

A Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint nincs rá szükség, hogy Orbán Viktor a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint lenne. A megkérdezettek közel 60 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány a háborúra reagált. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt