Publicus Intézet: A fideszeseknek csak a 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát

háború
2022 március 17., 19:00
comments 30

A kormánypárti szavazóknak csak a 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mond véleményt a történtekről – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava ismertetett.

A felmérés szerint a teljes lakosság körében 64 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország az agresszor, miközben az ellenzéki táboron belül több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

Gáspár Győző és Fásy Ádám az első sorban a 2022. március 15-i Békemeneten
photo_camera Győzike és Fásy Ádám az első sorban a Békemeneten Fotó: Halász Júlia/444

Csak a megkérdezettek 14 százaléka szerint terjedhet át a háború Magyarországra, inkább az ellenzékiek vélik ezt, és csak a válaszadók tizede szerint reális az esélye annak, hogy az orosz-ukrán háborúban atomfegyvert is bevetnek. Jó hír, hogy a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint a NATO-tagságunk biztonságot jelent az országnak.

Az oroszellenes EU-s szankciókat a fideszesek harmada túlzónak tartja, de az ellenzékiek ennél is nagyobb arányban támogatnának még keményebb lépéseket.

A Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint nincs rá szükség, hogy Orbán Viktor a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint lenne. A megkérdezettek közel 60 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány a háborúra reagált. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.